LONDEN  2018

 

Vrijdag 5 januari 2018
London is still the place for us
Ik ben moe, heel erg moe. Mijn energie is weg, uitgeput. Er wordt een beetje te veel aan me getrokken en daar komt bij dat het al 5 weken ontzettend slecht weer is (vier stormen en alleen maar regen gehad) en dus naar buiten gaan zit er ook niet echt in. Ik zei vanmiddag dus tegen Jacky dat ik heel veel zin had om samen weer even naar Londen te gaan. We hadden dat pas over een jaar willen doen, maar ik ben er aan toe. Dus even aan René gevraagd en ja, we hebben geboekt.
We vliegen deze keer met Easyjet, voor het eerst, en vanaf Nantes naar Gatwick, ook voor het eerst. Hele mooie tijden en een mooie prijs. De transfer van Gatwick naar Victoria is ook geboekt, met de bus, dit kost ook geen drol. Jacky heeft de London Pass besteld en ik heb ons onderkomen geboekt. Jacky had al een lijstje met acceptabele accommodaties gemaakt. We gaan echter deze keer niet voor een hotel maar voor een studio appartement. Dit was de enige die veel ruimte heeft en in de kamer zowel een bed als een woonkamerdeel heeft, dus een bank met salontafel en ook een eettafel. De keuken is apart. De ligging is voor ons weer nieuw, vlakbij de Tower. We hebben twee ondergrondse stations vlakbij: Tower Hill en Aldgate. Ook de DLR ligt "om de hoek" want we willen nog eens naar Greenwich.
Jacky gaat nu weer een planning maken, wat bekende dingen maar zeker ook weer wat nieuwe dingen. We hebben in elk geval tijd genoeg.

    

    

Vrijdag 12  januari 2018
Mooie planning
Jacky is de afgelopen week lekker bezig geweest met de planning. We gaan wat dingen doen en zien die we al kennen, maar er staan ook nieuwe dingen op de planning. Zo willen we o.a. ook naar Kew Gardens en naar Windsor. Uiteraard heeft Jacky ook een soort van "Plan B" voor als het strontweer zal zijn. We hebben er heel veel zin in!!

Donderdag 25  januari 2018
Ingecheckt
Bij Easyjet kun je 30 dagen voor de vlucht inchecken dus dat heeft Jacky gedaan. We gaan in London veel doen, we houden van bezig zijn en er is zó veel te zien en doen, lekker!
Ons appartementje ligt heel gunstig ook qua eetmogelijkheden. We willen 's avonds niet echt gaan koken, maar wel graag thuis eten, dus afhalen. De keuze in de buurt is enorm.
We hebben er zin in, nu het weer nog.

Voor Emma en Mariecke hebben we een weekje Edinburgh geboekt, daar wil ik ook nog wel eens naartoe.

Dinsdag 20 februari 2018
Van Nantes naar de Tower of London
Om
6 uur ben ik vanochtend opgestaan, maar omdat straks de klok een uur terug gaat, in Engeland, is het dus 5 uur. Even 2 teskes koffie naar binnen gewerkt en rond half 7 zijn we vertrokken. René zwaaide ons uit, Emma niet, die lag nog te meuren.
Op de périphérique van Nantes stond het behoorlijk vast, het was dus maar goed dat we extra vroeg waren vertrokken. Wat een zooi daar in de spits....
We hebben de auto weer bij Izipark laten staan en deze keer reed de navette ook een andere route naar het vliegveld, vanwege de files dus.

We moesten in Hall 3 zijn en we konden meteen de reistassen kwijt, zo rustig hebben we het nog nooit gezien. Bij security stond ook niemand dus we zaten snel waar we moesten zijn, beker koffie en een boterham erbij en wachten tot we konden instappen.
Al met al ging het snel, Easyjet was wel chaotisch bij het instappen, maar we vertrokken op tijd en kwamen te vroeg aan op Gatwick (North Terminal). We moesten een behoorlijk end lopen voordat we bij de bagageband waren, en toen met de shuttle naar de South Terminal omdat hier de trein vertrok. Nou, toen hadden we dus al de nodige meters in de benen.

De treinrit duurde maar een half uurtje maar de eerste klas was wel druk, dat hadden we toch niet verwacht. Bij aankomst op Victoria Station hebben we de Circle Line genomen tot Aldgate. Hier liepen we eerst door de straat waar de Sainsbury's ligt zodat we weten wat en hoe voor de boodschapjes.
Het is maar een klein stukje lopen naar ons appartement, de receptionist was met lunchpauze maar onze envelop met huissleutel lag al klaar, dus we konden al fijn de kamer op.
Tot onze verbazing (hoewel Jacky al een voorgevoel had) hebben we een upgrade gekregen, geen studio maar een groot appartement met aparte slaapkamer met kingsize bed, da's boffen zeg!! We zijn helemaal blij. En we liggen aan de achterkant dus geen lawaai.

    

We hebben eerst de tassen uitgepakt, ik andere schoenen aan (m'n nieuwe zwarte doen dus toch pijn) en toen zijn we weer vertrokken, naar de Tower.
Daar hebben we eerst bij EAT thee gedronken en een chicken pot pie gedeeld, genoeg voor ons tweeën!

Ik wilde per sé weer naar de oudste kerk in London, die ligt naast de Tower, All Hallows by the Tower. We hebben weer een briefje in het gebedsbord gedaan, kaarsje gebrand en even met de mevrouw van de kerk gepraat. Zij wees ons naar de crypt, erg mooi, er ligt een stuk van een stoep uit de Romeinse tijd. Ze vertelde ook dat weinig mensen deze kerk weten te vinden (iedereen gaat alleen naar de Tower) en dat terwijl de kerk maar liefst 300 jaar ouder is dan de Tower! Ik vind het een bijzondere plek.

    

    

Omdat we deze keer een London Pass hebben zijn we toen de Tower in gegaan, zowel Jacky als ik zijn hier alleen geweest met onze schoolreis, in een ver, ver verleden. We hebben een rondje over de wallen gedaan, erg mooi. De drukte viel gelukkig mee, maar we zijn niet overal binnen geweest.

    

    

    

Toen we het wel zo'n beetje gezien hadden zijn we naar de Tower Bridge gelopen, om de hoek dus. Ook hier mochten we naar binnen, ook de tweede keer voor ons. Maar nu hebben ze op de "walkway" een deel van de vloer vervangen door glas, oef wat eng. In de westelijke "walkway" hebben ze daar ook nog spiegels boven gehangen en dat levert leuke foto's op.

    

    

Na de Tower Bridge hebben we bus RV1 genomen tot Covent Garden, ondertussen miezerde het wat. Hier ben ik even in de Geox winkel geweest, niet geslaagd, en hebben we bij Marks & Spencer een beker thee en een focaccia met ui gedeeld.
Hierna zijn we richting Leicester Square gelopen, het idee was om op Oxford Street nog voor schoenen te kijken maar omdat het laat was, we moe waren en nog boodschappen moesten doen, hebben we de metro naar Tower Hill genomen.
Eenmaal thuis meteen weer vertrokken, met twee boodschappen tassen uit Amerika, om een rondje te lopen, kijken wat er hier aan eettentjes liggen. We hebben ook al meteen de London bekers voor Emma en Mariecke gekocht, dat was dus de eerste en meteen de laatste keer deze vakantie dat we bij Starbucks naar binnen gaan.
Er ligt hier van alles: EAT, Prêt à Manger, ITSU, Abokabo, een Thai en nog wat spul. Bij Sainsbury's hebben ze een aardige keus en we hebben in elk geval genoeg gekocht voor ontbijt (eieren, bacon, worstjes, brood en marmelade), toetjes, salades en uiteraard wat chippen. Prijzen vallen ons reuze mee!

Thuis de command center ingericht, tv geprobeerd (er is een smart tv welke een uitdaging voor me was, maar goed, we kunnen Netflix kijken). Jacky zorgde voor het eten: Italian salad met een gemixte bonensalade en een knoflook "pizzabrood". Daarna nog Engelse thee en alles bijwerken op de laptop.
Het was een lange dag, vermoeiend, maar het hoofd is relaxt.

Wat ons nou vandaag toch een paar keer is overkomen?? In de metro werd ons verschillende keren door mannen gevraagd of we wilden zitten en Jacky werd geholpen om haar reistas de trap op te dragen. We zien er blijkbaar nu toch wel uit als een stel "ouwe wijven". LOL.

Woensdag 21 februari 2018
Kensington, musea en veel kilometers
We hebben een heerlijk bed maar Jacky heeft amper geslapen, té moe en ze viel maar niet in slaap. Ik heb wel geslapen maar was vaak wakker. Om 7 uur zijn we opgestaan. Koffie gemaakt, e-mails gecheckt, weerbericht gekeken en zo, en ik heb voor het ontbijt bacon, worstjes, ei en toast met marmelade gemaakt.
We vertrokken nog voor 9 uur naar Tower Hill ondergrondse station. De Circle lijn reed niet en dus namen we de District tot Sloane Square waar we zijn overgestapt op de Circle tot Kensington High Street. Ik moest alweer plassen en omdat er meteen naast de metro een M&S lag zijn we op zoek gegaan naar de wc's. Mooi dat ik "onderweg" naar de wc nog een paar schoenen heb gevonden. Morgen uitproberen.
We zijn naar Holland Park gelopen, we wilden naar de Kyoto Gardens (Japanse tuin) maar er werd volop gewerkt en het was dus dicht. Overal zijn ze aan het werken....

    

    

    

    

Via een paar mooie straten en St. Mary Abbots Church zijn we naar Kensington Palace gelopen, we mochten met de Pass hier naar binnen en waarom niet dan. Het was mooi, de moeite waard, en we hebben ook de fashion expo van Princess Diana gezien, herinneringen, echt mooi om te zien.
Onze eerste schnebbel van de dag was in het cafe in het Paleis, een pot thee met een grote fruit scone, clotted cream en aardbeienjam, voor nog geen 5 pond. Buik weer gevuld. Uit een kannetje thee halen we 3 koppen, da's echt wel genoeg.
Omdat wij dingen delen zijn wij ook een van de zeer weinige mensen die geen etenswaar verspillen, iedereen laat eten en drinken over, wat een verspilling!

    

    

    

    

De tuin bij Kensington Palace was mooi, jammer dat het nog winter is, wat zal het hier in de zomer mooi zijn! We zijn door het park gelopen naar het Albert Memorial en de Royal Albert Hall, hier mochten we met de Pass ook naar binnen, maar helaas kun je de Hall alleen zien met een tour. Dit zou betekenen dat we 40 minuten moesten wachten voordat de tour begon en dan nog eens de tour van een uur. Nee dus, daar heb ik echt helemaal geen zin in. Jammer dan.

    

    

    

We zijn door Kensington gelopen, door een paar leuke Mews (sfeervolle straatjes met cobble stones) en opeens zagen we een prachtige kerk, St. Stephen's Church, hier zijn we ook nog even naar binnen gegaan. We hebben geluncht bij Burger King met 2 bonnetjes die we hadden. Twee grote burgers met frietjes voor nog geen 4 pond. We wilden ons ook opwarmen maar het was ontzettend koud in de BK.

    

    

    

Toen weer verder naar de musea, eerst het Natural History Museum. Helemaal gerenoveerd, erg mooi geworden, maar zooooo druk, dit zijn plekken waar het barst van de kleine kinderen en complete schoolklassen, blegh. Dus zijn we vrij snel vertrokken naar de buren, het Science Museum, ook helemaal veranderd. We hebben hier thee gedronken met een white chocolate raspberry muffin. De duurste thee tot nu toe. We zijn alleen even door de Space hal gelopen op weg naar de wc.

    

    

    

We waren al behoorlijk moe gelopen en hebben bus 74 gepakt voor het Victoria en Albert Museum tot bij Wellington Arch. Met de Pass mochten we hier naar binnen en dat hebben we gedaan. Die hele Arch hebben ze steen voor steen verplaats naar waar die nu staat, hij stond oorspronkelijk een stukje verder. Wat een werk!

    

    

We hebben daar bus 10 gepakt tot Marble Arch, hier zijn we naar de Primark gegaan, wat een enorme chaos, ik heb niks leuks gezien. Bij Monsoon heb ik nog jurkjes gepast, maar het was meer van het oma-spul, da's blijkbaar mode nu, nee dus.
Toen bij M&S naar de Food Hall waar we nog wat te eten hebben gekocht, salades, chicken kiev, en nog wat spul. En een hele tijd met een mevrouw gepraat die daar met gluten free lekkers stond, we hebben een stuk millionaire's shortbread gekregen, zooooo lekker, who cares that it's gluten free??

We wilden bus 15 pakken tot thuis maar het lijkt alsof bus 15 niet meer rijdt, we hebben geen enkele bushalte gezien en ook geen enkele bus met 15. En wij maar lopen. Uiteindelijk hebben we bus 25 gepakt voorbij Oxford Circus, die komt bij Aldgate dus dat is vlakbij voor ons. Lekker uitrusten bovenin de bus en mensen kijken.
Bij de Eat nog een warm potje Chipotle Chicken and Black Bean gehaald. Die eten we straks met salade, en een toetje.
Jacky heeft uitgerekend dat we zo'n 12 km hebben gelopen.

Donderdag 22 februari 2018
Royalty en veel musea
Ik werd net na 7 uur wakker van Jacky die onder de douche stond. We hebben eerst een beker koffie gedronken, e-mails gecheckt en daarna heb ik voor mezelf weer een Engels brekkie gemaakt, Jacky eet nu niet meer 's morgens omdat het gisteren niet goed viel.
We waren weer rond half 9 op weg naar Tower Hill en hebben de District Line genomen tot Westminster. We waren nog wat te vroeg voor Westminster Abbey en dus zijn we er omheen gelopen, via Dean's Yard. We waren net bij opening in de Abbey. Helaas mochten we hier geen foto's maken, maar in The Cloisters wel. De Abbey was wel mooi, maar het werd pas echt leuk toen we in gesprek kwamen met een suppoost die ons een privé tour gaf langs de koninklijke graven. Willem III van Oranje ligt met zijn vrouw Mary II Stuart, hier begraven evenals alle Britse royals, tenminste,  totdat er geen plaats meer was.
In de Cloisters was nog een leuke kapel en de oudste deur van Groot Brittannië.

    

    

    

    

Vanaf de Abbey liepen we over Victoria Street waar we eerst bij Benugo twee grote en heerlijke cappuccino's hebben gedronken, "graties en voor niets", dankzij de bon die we hadden. We hebben er een lekkere muffin bij genomen, samen gedeeld. De muffin was super gezond, vegan, dairy free en gluten free, LOL. Toch lekker!

De volgende stop was Westminster Cathedral waar net een mis bezig was. Helaas was de toren gesloten ivm renovatie, maar we hebben even een kaarsje opgestoken en zijn verder gelopen naar The Royal Mews. Hier staan paarden en koetsen van de Royal family. Leuk om te zien. We hebben er nog met een vader en dochter uit Canada staan praten.

    

    

    

    

Via Buckingham Palace zijn we naar The Guards Museum gelopen. Hier werden we zeer enthousiast ontvangen door een suppoost waar we echt heel lang mee hebben staan praten. Het korte filmpje over de Regiments was interessant. En ook het museum was de moeite waard. Het leuke van de London Pass is dat we nu op plekken komen waar we anders niet zouden komen, gewoonweg omdat we de entree te duur zouden vinden voor de korte tijd die we maar nodig hebben om het te zien. Zo hebben we in Westminster Abbey maar een half uurtje rondgelopen en dan is de entree van 22 Pond per persoon toch flink. We hebben de kosten van de Pass er al bijna uit.

    

    

We zijn door St. James's Park gelopen omdat we naar The Household Cavalry Museum wilden gaan. Dit is heel klein, maar toch leuk dat we het nu hebben gezien. Dit gaat over de Horse Guards. En die Horse Guards staan buiten op Whitehall. Altijd mooi om te zien!

    

    

    

Ondertussen was het half een en we hadden geen idee wat we wilden doen voor de lunch, in dit hele toeristische centrum vinden we niet veel om te lunchen, bovendien was het overal nog stampevol. Via Trafalgar Square (blijft een mooi plein) waar het kleinste police station van London is, zijn we daarom naar The Crypt van St. Martin's in the Field gegaan. Zoals altijd is het hier een enorme zooi, er zijn genoeg lege tafels maar geen enkele tafel wordt leeggeruimd. We hebben zelf maar een tafeltje leeggemaakt en ik had geen zin in een dure lunch hier met al het kabaal en de zooi. We hebben een pot thee gedeeld en zijn toen even in de kerk gaan kijken. Hier was ook net een mis. Het is een mooie en hele lichte kerk.

    

    

Buiten was het zonnig geworden en wat een verschil. We zijn naar The Strand gelopen voor een lunch bij Itsu, het werd een Teryaki rice pot, gezond en lekker, maar zelfs 1 pot is te veel voor ons.
We waren toen niet ver meer van Covent Garden waar we even een rondje hebben gelopen voordat we het London Transport Museum zijn binnengegaan. Een leuk en leerzaam museum, maar ook dit was helemaal veranderd t.o.v. jaren geleden toen we er eens zijn geweest.

    

    

    

    

Tja, wat gaan we nu doen? We zijn naar een andere Benugo gelopen waar we weer een gratis cappuccino kregen, even uitgerust en daarna doorgelopen naar Neal's Yard, een piepklein pleintje met leuke koffie/eettentjes.

    

    

Jacky zei dat we toen niet ver van de Primark bij Tottenham Court Road waren en die is netter en dus zijn we daar nog gaan kijken. En jawel, Jacky heeft een sweater en ik een jurkje met sweater.
Ondertussen waren we wel zo'n beetje klaar voor vandaag, moe en er stond niks meer op de planning dus voor de deur van de Primark stapten we in bus 25 om naar huis te gaan. Nog even Engelse thee gekocht bij de Tesco Express en thuis lekker uitrusten.

We eten vanavond alweer lekkere salade en kip Kiev, dat hebben we sinds Kosciusko NP in Australië (in 1989) niet meer gegeten. Lekker.
Vanavond kijken we weer Netflix, we zijn de serie Star Trek Discovery aan het volgen. Geen idee of we die thuis ook kunnen zien. 

Vrijdag 23 februari 2018
Greenwich, de Theems en St. Pauls
Het was een onrustige nacht, vaak wakker geworden en niet echt lekker geslapen. Net na 7 uur stonden we op. Beker koffie, de laptop en daarna mijn Engels ontbijtje weer. We hadden vandaag de tijd want we wilden naar Greenwich en The Royal Observatory zou pas om 10 uur open gaan.
We hebben de DLR genomen, Canary Wharf is indrukwekkend en ze zijn er nog steeds enorme gebouwen aan het bouwen. Wanneer houdt het op en hoe zal het uitzien als het klaar is. 

In Greenwich zijn we eerst de heuvel op gekretst naar de Observatory. Hoera, we waren de eersten op de nul meridiaan!! Vervolgens even door het museum en we hebben ook nog even gevraagd waar die mooie trap is waar ze "Now You See Me 2" hebben gefilmd. Dat bleek in The Queen's House te zijn en daar gingen we vervolgens naar toe.

    

De trap is "the Tulip Stairscase", echt heel mooi! "The all seeing eye" op de grond, mooi te zien van bovenaf. We hebben nog met twee suppoosten staan praten over de film en dat die deels daar is opgenomen.

    

We wilden weer thee drinken waar we drie jaar geleden zaten, in de brouwerij, dat is onderdeel van The Naval College en heet dan ook The Old Brewery. Ze hadden het van binnen helemaal veranderd maar het was nog steeds mooi en gezellig. We hebben thee gedronken met een enorm stuk chocolade taart. Lekker!

    

Toen de Cutty Sark in, leuk om even te zien, maar je bent er ook wel snel klaar, veel is op kinderen gericht.

    

Omdat we de River Cruise net hadden gemist besloten we over Greenwich Market te lopen, zo leuk, en dan met name de eetstalletjes. Heel veel vegan en zo. Overal kon je proeven en we hebben wat lekkere dingen gehad. Ook nog een empañada en twee Ethiopische Samosa's gekocht, eentje met linzen en eentje met wortel en groenten. Lekker. Voor thuis twee potjes jam van een Griekse mevrouw waar we lang mee hebben staan praten en een flesje pittige saus.

    

Toen naar de Pier gelopen waar we met de boot mee zijn gegaan, ook inbegrepen in de Pass. Leuk om dit deel vanaf het water te zien, prachtige gebouwen, allemaal in pakhuis stijl.

    

    

    

Bij de Tower zijn we uitgestapt omdat we naar Monument wilden. Onderweg kwamen we nog bij een kerk, St. Dunstan in the East Garden. Hier staan alleen nog de muren van de kerk en er is een parkje in de oude kerk gemaakt.

    

    

Helaas was Monument "full" er waren twee schoolklassen binnen en we moesten dus wachten. We besloten om door te lopen naar ST. Paul's voor een scone en thee in The Crypt. Mooi dat ze geen scone hadden...... dus hebben we een héél goed gevulde kom tomaten linzensoep gegeten, we kregen hem niet op, sodeju, dat vulde echt goed!

    

We konden met de Pass ook St. Pauls in dus dat hebben we gedaan. Het waren 257 treden naar de Whispering Gallery, oef. De suppoost daar vertelde ons hoe je moet fluisteren waardoor het aan de andere kant toch hoorbaar was, langs de muur. Jacky stond aan de overkant en ik fluisterde iets naar haar en kreeg ook antwoord, zooooooo bizar. Het geluid leek uit de muur te komen. We hebben dus heel wat langs de muur gefluisterd, LOL.
En toen weer naar beneden.

We zijn even met de blauwe touring bus gegaan, gewoon omdat het kon en gratis was. Bij Leadenhall Market zijn we uitgestapt, even doorheen gelopen. We waren nog even bij een M&S naar binnen en hebben ieder een nieuwe shawl gekocht. Er hing een typisch Renée-jurkje maar bij passen bleek het net wat te lang voor mijn lengte, jammer.
Na Leadenhall besloten we naar Tower Hill te lopen, wat Kentucky mee te nemen en terug naar huis te gaan.
Het was vandaag heel koud, de wind sneed overal door. Het zou elke dag zonnig zijn maar helaas, niet dus.

Thuis opgewarmd, het verslag gemaakt en gegeten: salade en KFC. En lekker Netflix gekeken.

Zaterdag 24 februari 2018
Londen vanaf grote hoogte en zoooooooo koud
Vannacht was ik totaal knock-out, en nog steeds moe toen ik opstond. We zijn weer rustig op gang gekomen want ook vandaag ging onze eerste bestemming pas om tien uur open, the Shard. En hoera, het was eindelijk zonnig!
We vertrokken rond negen uur richting Tower, omdat we tijd genoeg hadden besloten we via St. Katherine's Dock te lopen, mooi om te zien, dat stukje Londen.

    

    

We liepen verder over de Tower Bridge aan de zuidkant van de Theems naar The Shard. Drie jaar geleden was die nog niet klaar. Het kost een klein kapitaal om naar boven te gaan maar hij zit sinds kort in de London Pass, dus hoppa, naar boven met de geit.
De lift brengt je naar de 68e verdieping. Hier moest ik even een sanitaire stop maken, ik doe de wc-deur open zeg roep "wow". Jacky kwam ook en besloot ook op hoogte mét uitzicht een plasje te plegen.

    

    

Met de trap kun je nog wat hoger. Jammer genoeg was het niet helder, zoals zo vaak, maar wat een uitzicht zeg. Als je een rondje hebt gelopen dan heb je het ook wel gezien dus we waren weer mooi op tijd beneden. Hier vlakbij ligt de Borough Market, een leuke markt met etenswaar en veel proeverijtjes en verschillende gesprekjes zoals dat bij ons normaal is. Nog een potje chili-jam of zo uit Grenade gekocht.

    

Naast de markt ligt Southwark Cathedral, een mooie kerk met een eigen huispoes, Doorkins. We vonden haar op een kussen in een stoel in de kerk, ze was erg "grumpy" en wilde niet geaaid worden.
In het cafe van de kerk hebben we thee gedronken met ieder een halve scone, een behoorlijk grote want we kregen hem samen niet op.

    

    

    

Om de hoek ligt de Golden Hinde, hier mochten we nu ook naar binnen met de Pass. Je hebt het binnen 10 minuten gezien. Dit hele deel aan de zuidkant van de Theems hebben we drie jaar geleden ontdekt en is erg leuk.

    

We liepen verder over de Millennium Bridge, een mooie voetgangersbrug die in heel veel films wordt verwoest. Nu gelukkig niet. Deze komt uit bij St. Paul's. We hadden nog wat dingen op de planning staan maar het was vandaag ontzettend koud, en dan met name door de wind. Ik bleef het maar koud hebben en had last van mijn ogen. Hierdoor besloten we terug naar huis te gaan, ook al was het pas half een. Jacky voelde zich ook niet helemaal lekker, dus dan is de keuze snel gemaakt. We zijn nog even bij M&S Food naar binnen gegaan om iets te eten te halen: corned beef, bacon en crackling, de eerste twee voor op toast en de laatste voor te schnebbelen.
We namen bus 15 vanaf St. Paul's, die stopt min of meer om de hoek van ons.

    

    

Thuis ben ik meteen in een heet bad gaan zitten, ik viel bijna in slaap en moest mezelf dwingen om er weer uit te komen. We hebben brood gegeten en ik had zo kunnen gaan slapen, ik was ontzettend suf. Om drie uur vroeg Jacky of ik toch nog iets wilde doen, we hadden voor elke dag tickets voor de Sky Garden en morgen komen we daar niet. De tickets waren voor half vier dus we hebben ons weer heel snel aangekleed (we waren al in de comfy kleren) en zijn naar de Sky Garden gelopen. We hebben er even moeten wachten voordat we naar binnen konden. Hier was het 35 verdiepingen omhoog. Je kunt buiten kijken en dan binnen nog langs de aangelegde tuinen lopen. Dit is ook wel erg mooi en tickets zijn gratis.

    

    

    

Eenmaal weer beneden hebben we koffie gedronken bij een Prêt A Manger. We kijken nog steeds vol verbazing dat iedereen vastgelijmd zit aan een smartphone en soms een tablet. Je ziet zelden mensen met elkaar praten. We komen er gewoonweg niet bij met ons verstand.

We hebben vanaf hier weer bus 15 genomen, we wilden Grieks meenemen voor vanavond maar die was nu gesloten, nou dan maar naar Sainsbury waar we voor vanavond lam hebben gehaald en voor morgen vis. Verder voor thuis bacon en sausages. En uiteraard Aeros, maar die gaan thuis niet halen ben ik bang.

Thuis weer gelaptopd, gegeten en Star Trek verder gekeken.

Zondag 25 februari 2018
Windsor Castle en nogmaals de Southbank
Vandaag zijn we voor half zeven al opgestaan. We zouden tenslotte om 7:45 uur vertrekken omdat we bij opening bij Windsor Castle wilden zijn. De reis erheen ging met de metro naar Paddington en vervolgens met de trein. Zowel Windsor Castle als de treinreis zat in de London Pass dus dat was mooi meegenomen.
We waren iets te vroeg en zijn eerst een leuke kerk in gelopen, kaarsje gebrand en bij het naar buiten gegaan werden we aangesproken door een oudere man die waarschijnlijk in de kerk werkt. Een aardig gesprekje.

    

    

Het was druk bij het kasteel, enorme groepen Aziaten, niet echt prettig. Ze spreken vaak geen woord Engels en waar iedereen werd verteld dat fotograferen niet is toegestaan wordt volop gefotografeerd, bah. Respectloos.
We hebben nog een tijdje staan praten met een jonge vrouw die daar werkte, ze sprak ons aan omdat ze verbaasd was dat wij zowaar foto's maken met een fototoestel, dat ziet ze niet vaak. Mensen lopen Windsor Castle te bekijken door hun telefoon of zelfs door hun Ipad, tja, we zeggen het al jaren.

De Queen was het weekend daar, ze woont eigenlijk op Windsor Castle en Buckingham Palace is meer haar werkplek werd ons verteld. Ik weet nu ook in welk deel ze woont. Gewoon een kwestie van even vragen.

    

    

    

    

Om elf uur liepen we weer buiten, thee gedronken in een vreselijke tent waar de muziek veel te hard stond en je amper met elkaar kon praten, iets wat wij graag doen. Thee gedronken en snel weer naar buiten. We besloten naar Eton te lopen, maar we zijn er niet lang geweest.

    

    

Om 12 uur zaten we weer in de trein naar Paddington. We wilden naar Kew Gardens maar vanaf Paddington waren de Circle en District Lines afgesloten richting zuid/west en dus werd ons gezegd dat we de Bakerloo moesten nemen om bij Embankment over te stappen op de District, tja, die ging maar tot South Kensington, daarna was alles afgesloten. We vroegen aan iemand hoe we bij Kew moesten komen en die stuurden ons weer helemaal via een omweg naar Noord Londen, nou ik dacht het niet dus, we waren al een uur onderweg voor niks.
Omdat we geen tijd hadden gehad voor de HMS Belfast besloten we dit nu nog te doen. We stapten uit bij Monument en liepen London Bridge over, eerst even gekeken of de Borough Market stond maar dat was niet het geval. Omdat Southwark Cathedral hiernaast ligt (en naast de brug) zijn we in het cafe van de kerk gaan lunchen, een heerlijke tomatensoep met broodje en een cheese-onion pasty. Lekker en we warmden ervan op.

Vervolgens zijn we langs de rivier naar de HMS Belfast gelopen, het was weer ijzig koud. Het schip hebben we al eens bezocht, lang geleden, maar toch was het nog steeds de moeite waard. Teruggelopen naar huis, via de Tesco en Sainsbury in de straat voor wat kleine dingetjes voor thuis.

    

    

    

We hebben deels ingepakt, salade met kaas gegeten en vis, en "London has Fallen" gekeken op Netflix, Star Trek hadden we gisteren het laatste van gezien, jammer genoeg.
Morgen hoeven we pas om tien uur weg, hopelijk zijn we mooi op tijd thuis.
Het was weer een mooie trip, heel veel nieuwe dingen gezien dankzij de Pass.