LONDEN 

 

Zaterdag 26 januari 2013
Toch nog eens naar Londen
We zouden eerst, misschien, in de wintervakantie van Emma en Mariecke, naar Caroline en Hen gaan in Nederland, maar dat gaat best veel kosten en het is toch niet echt vakantie. In NL zouden we alleen wat shoppen, maar ik hoor dat veel winkels in de binnensteden weg zijn en 2 jaar geleden vonden Jacky en ik het in Sittard ook verloederd uitzien. Ook zouden we bij hun in huis blijven, maar om met 7 personen gedurende 5 dagen in 1 huis te wonen, zagen we niet zo zitten. Ook voor de meisjes niet, die zich dan nergens kunnen terugtrekken. Slapen op een luchtbed of veldbed is voor mijn rug ook niet geweldig en om weer een huisje te huren, tja, dan gaan de kosten nog verder omhoog.

Na intern overleg met de vraag, wat heeft jullie voorkeur: Nederland of Londen, werd er unaniem voor Londen gekozen. Dat is natuurlijk toch veel meer een vakantie. De meisjes hebben dit jaar al geen vakantie, dus nu hebben ze wel iets om naar uit te kijken.

Natuurlijk zijn we eerst gaan kijken of we betaalbare vluchten konden krijgen en een betaalbaar onderkomen voor vijf personen. Ryanair was gisteren toen we op de site keken niet duur. Maar toen we uiteindelijk vandaag boekten, was het goedkoper geworden. We betalen € 40 p.p. retour. Wel nemen we 1 koffer mee (naast de handbagage) en hebben we gekozen om stoelen te laten vastleggen, priority boarding is dan inbegrepen. Totale prijs voor 5 personen is nu € 285,50. Een koopje dus.

Jacky heeft een mooi appartement gevonden in East Aldgate. Er lopen 2 goede buslijnen vlakbij en de Tube is zo ongeveer om de hoek. Het appartement heeft 2 slaapkamers, een leuke woon/eetkamer en keuken en, erg fijn, 2 badkamers.

Ondertussen hebben we ook meteen de kaartjes voor de Stansted Express en de travelcards gekocht.
We willen in elk geval weer naar de London Eye, St. Paul's Cathedral en naar Covent Garden gaan. En natuurlijk een beetje shoppen. De Pond is in elk geval weer een stuk gezakt en hopelijk zakt ie nog wat meer.
Nu moeten we een planning gaan maken. Altijd leuk!

Dinsdag 12 februari 2013
Plannen nemen vaste vorm aan
We hebben de tickets voor de London Eye ook, maar ik vond het een beetje "too much" om bijna
£ 60 te betalen om een kerk (St. Paul's bedoel ik dan) te gaan bekijken. Dus die laten we schieten. Ik zag wel dat aan de achterkant van St. Paul's sinds kort een nieuw winkelcentrum is geopend. Altijd leuk om eens te kijken.
Ik zag vanochtend ook dat ons appartement maar 7 minuten lopen ligt van Spitalfields Market. Dat ziet er met Google Streetview erg leuk uit, dus dat hebben we ook in de planning gezet.
Vandaag is het nog 3 weken. Over een week kunnen we de boardingpassen voor de heenvlucht printen.

Emma en Mariecke zijn deze week allebei ziek. Mariecke mist hierdoor de brevet blanc en we hopen dat Emma snel opknapt want ze vertrekt zaterdag met school naar Engeland. Beter hier ziek dan daar.

Vrijdag 1 maart 2013
Codes zijn nu ook binnen
Gisteren hebben we alle codes van Graham ontvangen. Wel zo makkelijk dat er niemand bij het appartement moet zijn om ons te ontvangen. Het zijn een boel codes: algemene voordeur, lockbox, afvalruimte en dakterras en een mooi plattegrondje erbij waar alle deuren naar toe gaan. We komen er wel uit.
We hebben inmiddels het meeste ingepakt. De reistas zit vol met wat spulletjes voor daar en met 3 lege handbagage tassen. We nemen oude spullen mee die we daar kunnen laten en kunnen zo met 65 kg in totaal terug komen. We zouden eens tegen leuke en leuk geprijsde kleding aanlopen. En met een hele grote Primark op Oxford Street zou dat zomaar eens kunnen gebeuren.
We hebben gereserveerde stoelen geboekt en zitten op rij 5. We hebben er dan ook automatisch priority boarding bij en kunnen dan ook zonder problemen onze handbagage in de overheadbins kwijt voor de rest van het gepeupel naar binnen komt. Dat is nogal eens een probleem op de RyanAir vluchten.

Dinsdag 5 maart
London, here we come
Vanmorgen alles klaar gezet voor de verzorging van onze poezertjes.
Rond 2 uur zijn we vertrokken naar La Rochelle Aeroport. Emma heeft gereden en het ging heel goed. We waren natuurlijk weer te vroeg daar, maar ja, that’s us.

    

We hadden broodjes meegenomen voor onderweg en voor ’s avonds omdat we met eettijd in de lucht zaten.
Wat waren we blij dat we stoelen hadden gereserveerd en dus ook priority boarding hadden. We hadden stoelen op rij 5 gereserveerd en onze tassen en wijzelf lagen/zaten al op de goede plaats voor de rest van het gepeupel binnen kwam. We vertrokken een ietsje te laat maar kwamen precies op tijd aan op Stansted Airport. Door de paspoortcontrole, reistas van de band geplukt, ponden gepind en naar het treinstation.

Een klein uur later waren we op Liverpool Street Station en daar wat te eten gehaald bij de McDo.
We hoefden met de ondergrondse maar 1 halte verder naar onze stop Aldgate East. We hadden even niet in de gaten dat er 2 lijnen op hetzelfde perron kwamen en zo gebeurde het dat we in Aldgate station aankwamen in plaats van Aldgate East. Nou, dachten we, dan nemen we toch nog een stukje de bus. Maar het was maar een klein stukje dus zijn we gewoon naar het appartement gelopen.
En toen… stonden we daar… en de deur ging niet open met de code die we van Graham hadden gekregen. Gelukkig kwam er net iemand uit de lift en hebben we op de deur geklopt. De goede man had ons gelukkig binnen gelaten en ons ook de goede code gegeven. De code van de lockbox klopte gelukkig wel en zo konden we toch het appartement binnen.
Gelijk Graham gebeld en ook nog gemaild toen we de wifi eindelijk aan de gang kregen. We hebben namelijk ook geen druppel heet water en ook geen verwarming. Hoe is zo iets toch mogelijk. Dat moet de poetsmeneer of poetsmevrouw toch ook hebben gemerkt.
Wat heen en weer gemaild met Graham en helaas kan de plumber pas vrijdagmorgen komen. Lekker dus, niet kunnen douchen of badderen.
Verder is het appartement eigenlijk prima in orde. Ruim genoeg met 2 slaapkamers en 2 badkamers. Vooral de ligging is perfect. Een Tesco supermarkt op de hoek en ook 2 hele goede buslijnen op de hoek. Bus 25 gaat naar Oxford Circus en bus 15 gaat naar Regent Street. Beter kun je het eigenlijk niet hebben.

Woensdag 6 maart
Typisch Londen
We hebben allemaal slecht geslapen, we waren erg moe. Donker en stil kennen ze niet in Londen.
Vroeg opgestaan en simpel ontbeten met cereal. Rond 9 uur zijn we naar de bushalte gelopen die om de hoek is. Eerst een brood gekocht bij Tesco, voor de eendjes in het park. Bus 25 tot Aldgate en toen bus RV1 genomen tot London Bridge. Daar zijn we overheen gelopen met mooi zicht op de Tower Bridge, HMS Belfast en de nieuwe Shard toren.
Aan de zuidkant van de brug hebben we de bus RV1 weer genomen tot de London Eye. Eerst de voucher omgeruild voor tickets en toen even het winkeltje in. Daarna het rondje in de Eye gedaan, het klaarde net wat op. De London Eye is en blijft mooi.

    

    

    

    

Langs de Theems was het tijd om een hapje te eten van de sandwiches die we bij Tesco hadden gekocht. Over Westminster Bridge gelopen waarna we bij Café Costa wat lekkers hebben gekocht voor bij de lunch (muffin, doughnut, carrot cake en 2 white chocolate cookies).
We zijn langs de Houses of Parliament en Westminter Abbey gelopen en via Dean’s Yard om de Abbey gelopen, dat was een heel mooi stukje waar helemaal geen mensen waren.
Toen was het tijd om naar St. James’s Park te gaan omdat we de eendjes wilden voeren en even wilden gaan zitten. Bij het restaurant daar hebben we koffie en chocomel gehaald en hebben we op hun terras zitten picknicken. Gelukkig kunnen we goed delen, anders ben je echt een kapitaal kwijt!

    

    

    

    

    

Na de lunch even ons brood opgemaakt met de waterhoentjes en toen doorgelopen naar Whitehall. Het was er heel rustig, heerlijk. Even een foto gemaakt met een guard (voor het eerst in 40+ keren in Londen te zijn geweest) en toen door naar Trafalgar Square gelopen.

    

    

    

    

Vervolgens gelopen naar Leicester Square, door Chinatown (yummy) en naar Piccadilly Circus. Maar voordat we op Piccadilly Circus kwamen moest Mariecke naar Claire’s en hebben we 1 cinnabon (jawel, de echte) gekocht voor vanavond thuis te delen. Toen naar Boots voor de nodige dingetjes. We hadden op Regent Street een bus willen nemen naar Oxford Circus maar er was een waterleiding gebarsten dus Regent Street was afgesloten. Hierdoor hebben we de Underground even gepakt. Op Oxford Street een bus tot aan Primark maar hier was het veel te druk. Aan de overkant zijn we naar Marks & Spencer gegaan, even uitrusten in het café daar met cola en koffie (prima prijs). Toen onderbroekjes gekocht en naar de food hall gegaan. Ook wat sandwiches voor morgen gehaald. Op Oxford Street heeft Emma nog 2 boeken gekocht, en Mariecke en ik hebben bij Wasabi wat sushi voor haar gehaald voor vanavond. Toen, moe maar voldaan, bus 25 gepakt naar huis. Daar nog even KFC voor de rest van ons.
Helaas, nog steeds geen warm water dus het is behelpen. Ook de verwarming doet het niet maar gelukkig staat er een radiator en daarmee krijgen we het goed warm in de hele flat.

    

    

Donderdag 7 maart
Shoppen
Vanochtend weer vroeg op. Met bus 25 (naar Tottenham Court Road, waar we eerst een Cornisch pastie en worstenbroodjes hebben gehaald. Toen geshopt bij Primark: sokken, joggingbroeken, schoenen, oorbellen, spijkerbroek, alles lekker goedkoop.
Doorgelopen en geshopt bij Boots, Claire’s, HMV. Verder gelopen naar Oxford Circus, Regent Street en Piccadilly Circus. Geluncht bij de Rainforest Café (te duur voor wat het biedt). Jacky en ik hebben ribs gedeeld maar dat was nog te veel, Mariecke had pasta met meatballs, Emma nachos en René de bbq chicken.
Toen de Tube naar Harrods waar we alleen de food halls hebben gezien. Toen de bus weer naar Tottenham Court Road waar we de Oxfam boekenwinkel hebben gezocht en gevonden, Emma heeft weer 9 boeken gekocht, Mariecke 1 en Jacky ook 1. Bus 25 naar huis. We eten broodjes/sandwiches die we nog hebben.
De hele dag heeft het licht gemiezerd. Vroeg gaan slapen.

    

    

    

    

Vrijdag 8 maart 2013
Nog meer Typisch Londen
Vanochtend weer om 7 uur opgestaan. Wat cereal gegeten en om 8 uur kwam de plumber om naar het warm water te kijken. Wat bleek nou, de hele cv en warmwatervoorziening stond gewoon uit!!!! Als je iets huurt verwacht je toch dat alles klaar is voor je verblijf? Als wij vakantiegasten krijgen is alles in orde, wat doen wij het dan toch goed vergeleken met veel verhuurders. Het spul is door de plumber aangezet en toen hadden we snel warm water. Er is meteen gedoucht en gebadderd door deze en gene.
We zijn pas rond 9.30 uur met bus 15 naar de Tower gegaan. We hebben eerst 2 kleine paraplu’s gekocht want het zou de hele dag regenen (en dat deed het ook). We hebben een rondje om de Tower gelopen en zijn daarna eerst wat koffie en hot chocolate gaan drinken bij Starbucks, ook hier stond weer een “licht” de bestelling op te nemen, het blijft een vreselijke zaak, highly overrated! Maar ja, we zaten even droog en warm.

    

    

    

    

    

Verder met bus 15 naar Chancery Lane busstop waar we opeens weer in de stilte naar Temple Church liepen, hier is een stukje van de Da Vinci Code opgenomen. Er waren leuke pleintjes en tuinen. Terug naar de drukte over The Strand gelopen naar Covent Garden. Ik heb wat witte chocomelpoeder gekocht bij Whittard (de enige echte lekkere) en toen zijn we gaan lunchen bij Maxwell’s. Lekker! Emma en ik deelden de Chicken Starter met diverse kipgerechtjes, René, Jacky en Mariecke deelden de Nachos Starter. Ondanks dat het starters waren, was het te veel en heb ik nog wat kipdingetjes ingepakt om mee naar huis te nemen.

    

    

    

    

Na de lunch hebben we zakdoeken gekocht bij Marks & Spencer, toen terug naar Covent Garden door het parkje bij St. Paul’s Church (ook wel Actor’s Church genoemd omdat er veel acteurs schijnen te komen), en bij Leicester Square de Underground genomen naar Tottenham Court Road. We moesten nl. nog eens naar Primark. Nog wat sokken gekocht, een joggingbroek, spijkerbroek en chap stick.
Met de ondergrondse weer terug naar Leicester Square, Emma wilde nog even naar Claire’s in het Trocadero en toen gelopen naar St. Martin in the Fields. In the Café in the Crypt hebben we een scone met clotted cream, strawberry preserve en thee gehad. Daar hadden we ons al weken op verheugd! Lekker!!

    

Op Strand een “oude” dubbeldeckerbus 15 genomen, toch leuk om daar weer eens in te zitten. De bus ging maar tot Tower Hill en daar moesten we overstappen op een moderne bus 15 tot thuis.
Thuis gebadderd en gedoucht en voor vanavond KFC gehaald. Koffertjes ingepakt want morgen gaan we weer naar huis.
Net als in NY vorig jaar heb ik hier vreselijk veel last van een dichte neus. Ik denk van de droge lucht en vervuiling. Zijn we bij ons niet gewend.

Zaterdag 9 maart 2013
Back home to the Vendée
Vandaag weer op tijd op. We hebben wat dingen opgemaakt, gelukkig was er al niet veel meer over. Bedden afgehaald, opgeruimd en de vuilnis weggegooid.
Rond 10 uur zijn we maar vertrokken, je kunt zo'n dag toch niks meer doen. We zijn naar de ondergrondse Aldgate East gelopen en 1 stop verder, op Liverpool Street station weer uitgestapt. We konden meteen de Stansted Express instappen. Toen we op het vliegveld aankwamen konden we de reistas nog niet afgeven dus zijn we eerst wat gaan eten bij Prêt à Manger. Wat rondgelopen via de winkeltjes en uiteindelijk de reistas afgegeven. Door de security, waarbij we bijna allemaal mochten genieten van een body-massage...... Je vraagt je af waardoor die apparaten gaan piepen, we hadden niks vreemds op of aan ons lijf.
Achter de security een rondje winkels gedaan. En toen zitten wachten. De gate vanwaar we vertrokken kwam pas 45 minuten voordat we vertrokken op de borden. En toen moesten we nog een heel stuk lopen. Gelukkig hadden we weer de priority en dat scheelt gigantisch. De vlucht zat aardig vol en als je dan zien dat er gezinnen met 4 kleine kinderen als één van de laatsten instappen, die kunnen dan echt niet bij elkaar zitten. Laat staan dat je de handbagage kwijt komt. En dat allemaal om € 10 p.p. (retour nota bene) te besparen, pffff. Ons was het die € 50 meer dan waard!
Wij zaten dus weer lekker relaxt op rij 5 en René en ik hadden alweer 3 stoelen voor ons samen.
We vlogen tussen Manche en de Kanaaleilanden door. Ik heb de westelijke kustlijn van Manche helemaal kunnen volgen, zag de Mt. St. Michel prachtig liggen! En jawel, ook Chateau Guibert, "ons" meer en ons L'Etournerie zag ik net liggen (rotwolk hing net in de weg om een foto te maken). Luçon lag prachtig in de zon en daar heb ik wel een goede foto van.
We zijn op tijd geland, de reistas kwam al snel en toen naar Luçon waar we even bij MacDonalds hebben gegeten. Rond 19:00 uur waren we thuis. Polleke is boos en laat zich niet zien, Sammie en Sientje waren gewoon blij dat we er weer zijn!

    

Naschrift
Mariecke houdt NIET van steden, da's wel duidelijk. Ze houdt niet van zoveel mensen en van het grauwe in grote steden. Ze wil dus niet meer naar een stad. Emma wel, die vindt Londen steeds leuker worden, ze kent het nu wel een beetje, weet wat dingen te liggen en natuurlijk is de taal (voor beiden) geen probleem.
Wij, de "ouwetjes", vonden het mooi.
Jammer genoeg regende het de laatste 2 dagen maar de temperaturen waren hoog genoeg voor ons om zonder jas naar buiten te gaan. We hebben bekende dingen gezien maar ook een paar nieuwe plekjes ontdekt. Beetje geshopt maar het is nu al duurder dan in 2009 (behalve Primark), ook het eten is nu weer duurder.