Costa Blanca 2020

Vrijdag, 2 oktober 2020
Komijn in Moraira en stormy weather
Het was geen lekker weer vandaag. We hebben wel nog buiten ontbeten, maar daarmee is dan ook alles gezegd.
Ik wilde op de markt in Moraira nog een hele grote pot djinten kopen dus dat kon dan net zo goed vandaag. Verder hebben we niks gekeken of gekocht op de markt. Wel café con leche op  ons terras gedronken. Via de Lidl in Benissa terug naar huis. Vandaag doen we verder niks, het weer is te slecht.
Ik heb een dutje gedaan, de rest gelezen. Ondertussen stormde het aardig. Later heeft het gehoosd, we zagen de zwarte wolken over de zee en Moraira en toen de regen in enorme vlagen. Het was ook meteen een jas kouder.

    

    

Voor het eten hebben we zelf gefrituurde tapas gemaakt, garnalen, 2 soorten vis, kaas en kroketjes uit de frituur, lekker.
De tv deed het, zoals elke dag tot 20:30 prima, daarna is er niks mee te doen. Geen idee waar dat nou aan ligt, want op de laptops hebben we prima internet.
Op tijd naar bed dan maar.

Zaterdag, 3 oktober 2020
Een wandeling en tapas in Jálon
Het was vannacht aardig fris dus we slapen nu met dekens op. Gelukkig was het wel weer helemaal blauw en erg helder.
Vandaag zijn we gaan wandelen bij Fontilles. Daar ligt een heel groot complex wat vroeger een lepra sanatorium was.

We zijn eerst door Xaló gereden, hier was een grote brocante waar het om half 10 nog rustig was. Daarna kwamen we door Alcalalí, waar Jacky en ik in 2015 zijn geweest, we zijn daar nog even gaan kijken. Hier stond een kakiboom en we hebben wat fruit geplukt (ze waren niet lekker).

De wandeling ging over een weggetje en later een pad. We hadden heel snel gezelschap van een grote hond die daar woonde. En opeens was ie weg. Geen idee waarheen want we hebben hem niet terug zien lopen.

    

    

    

    

Onderweg kijken we veel naar de planten, Emma heeft een planten app en die zoekt thuis op wat het allemaal is, heel leuk. We hebben zo'n 1˝ uur gewandeld, het was een lekker stukje in het groen. Onderweg kwamen we ook langs een veldje waar een stel ezels stonden.

    

    

    

    

Terug zijn we weer gestopt in Xaló, het zag zwart van de mensen op de markt. Hoe dom kun je zijn in deze tijd?? En dan vragen ze zich af hoe het komt dat er elke dag meer Corona besmettingen bij komen.....
We hebben aan het andere eind van het plaatsje geparkeerd en zijn naar ons tapas adresje gelopen. Helaas is de tapas nog steeds hetzelfde, er verandert niks en ik ben er nu wel klaar mee. Op de patio hebben we nog met een NL stel gesproken die hier wonen. Pfff nou wij willen hier niet wonen hoor. Voor vakantie is het heerlijk, maar wonen is wat anders. Misschien t.z.t. (semi) overwinteren, we zien wel.

Na het eten zijn we naar de Bassa del Arcs gelopen. Dit is een hele aparte en mooie constructie in de grond, met bogen erop. Dit werd vroeger gebruikt als waterbekken en op de bogen lagen rieten matten om het water schoon te houden en te beschermen tegen verdamping. Er was geen echt pad naartoe, we moesten onszelf een pad banen door het veld. We liepen hier ook weer langs een granaatappel- en kakiboom, die kaki's waren wel lekker.

    

    

    

    

Terug nog even een stop gemaakt voor floopy's en toen naar huis. Het was heerlijk weer dus nog even buiten gezeten. Ray kwam even langs voor de jacuzzi, want er zijn een miljoen instructies en wie het snapt mag het zeggen. En wat zei hij? Don't mind the instructions, tja....

Vanavond eten we vlees met shoarmakruiden, tomatensalade en gepofte erpel.
Zou de tv het doen vandaag?? Ja!! We hebben Wie is de Mol kunnen kijken!

Zondag, 4 oktober 2020
De Oltá bedwingen
Zondag, een dag waarop de Spaanse families erop uittrekken. Jacky heeft al een paar jaar een wandeling op de Oltá op het programma staan, die zouden we vandaag dan eindelijk gaan doen.
De weg naar boven is weer zo'n typisch Spaans weggetje, door een woonwijk met haarspeldbochten en hele smalle straten. Je ziet echt niet of er een tegenligger komt. Pffff. Bovenaan was een parking maar die was al vol. Gelukkig was er nog plek langs de weg, even omdraaien en hopla, we staan.

De wandeling ging over een vrij brede onverharde "weg", en behoorlijk omhoog. Toch hebben we er geen last van, we zijn blijkbaar fit genoeg. Omlaag is moeilijker/enger.
Het uitzicht is over de baai van Calpe tot en met de baai van Moraira, maar Calpe is niet mooi.

    

    

    

    

We hebben wat gegeten op de picknickplek bij de Ermita Vella d'Olta. Erg mooi gemaakt allemaal. De Ermita is ofwel helemaal nieuw ofwel helemaal gerenoveerd.

    

    

    

We zijn nog een stukje verder gelopen naar een uitkijkpunt. Hier keken we naar de andere kant van de berg, over de baai van Altea, Albir en zelfs voorbij Benidorm.

    

    

We besloten niet dezelfde weg terug te lopen maar iets anders. Opeens hoorden we berggeiten bovenop de berg en we zagen er ook eentje. Leuk!
Het weggetje terug was wel effe kretsen, heel steil naar beneden met veel losse stenen, maar we hebben het weer gedaan.

    

    

    

    

Bij de parking was het ondertussen drukker, nóg meer families met bijbehorend geschreeuw, blegh....
Wij zijn naar Calpe gereden voor koffie op een terras, met nachos erbij. En toen naar huis.

Helaas was het alweer flink aan het waaien dus we konden niet buiten zitten, jammer hoor. De bâche van de jacuzzi is nou helemaal naar de mallemoer, die zou 3 weken geleden al vervangen worden, maar waarschijnlijk is dit een gevalletje van mańana, mańana.

Ik heb ribjes op de grill gedaan (ik wil ook zo'n grill thuis!!), huzarensalade, gewone salade en courgette van de grill erbij.
De tv doet het ook weer normaal dus we hebben tv gekeken.
Er zit weer een ander hagedisje in huis.

Maandag, 5 oktober 2020
Een kasteel in Guadelest en een kasteel in Polop
Toen we opstonden was het bewolkt. En als het bewolkt is dan zijn er bepaalde dingen die we niet willen doen, zoals een mooie wandeling of iets met uitzichten. En dan is het moeilijk, want de plaatsen hebben we allemaal al gedaan.
We zagen vanuit het zuiden dat het gelukkig blauw werd dus we hebben rustig gedaan en vertrokken daardoor later.

Guadelest stond op het programma. Het is een hele mooie weg er naartoe. Je ziet van ver het dorp en het kasteel liggen. Parkeren is prima geregeld. We waren helemaal niet vroeg in het dorp maar het was erg rustig, sommige winkeltjes gingen nu pas open. Normaal is het hier erg druk, busladingen vol toeristen (cruiseschepen) worden hier losgelaten. Dit is echt boffen hoor!! De paar toeristen die je dit jaar ziet, zijn voornamelijk Spanjaarden en een handjevol buitenlanders. Wij vinden dat helemaal prima!

    

    

In het eerste winkeltje zagen we al leuke dingen, maar omdat we dezelfde weg terug moeten, kijken we dan nog eens. Het kasteel was open en met een entreeprijs van € 4 per persoon zijn we voor het eerst naar binnen gegaan. Je loopt eerst door een soort herenhuis en dan het oude kasteel, of wat ervan over is. Mooie uitzichten, alle kanten op. Geweldig!! Ook Zjwien heeft zich geamuseerd, LOL.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

Als je uit het kasteel komt dan sta je opeens op het voor ons bekende pleintje. Alleen was ons terrasje er niet, die hele zaak is gesloten. Gelukkig was er een ander terrasje en nog een tafel vrij. Dus tijd voor de café con leche en zumo de naranja. En toen zag Jacky dat ze taart hadden. Emma en ik zijn binnen gaan kijken en gaan vragen wat de taart kostte. Voor € 2,80 per stuk hebben we twee stukken besteld om te delen, chocolate blanco y fresa en een stuk zanahoria. Heerlijk zeg!!

    

    

    

We zijn daarna de winkeltjes ingegaan, op zoek naar een leuk souvenir. Al met al heeft Emma al kerstcadeautjes voor Jacky en mij, en zelf hebben we 3 hagedissen voor aan de muur gekocht.

Via een andere route zijn we terug richting kust gereden, naar Polop. Hier ligt ook een oud kasteel (sort of) op de heuvel, heel mooi gerestaureerd en ook hier rondom prachtige uitzichten. Er zijn veel graven, een flink deel leeg en het lijken wel pizza-ovens. Mooie planten overal (wel hebben weer veel zaadjes van tabaksplanten erbij).
Bij het kasteel was een heel leuk terras waar we nog wat hebben gedronken. En toen via de Lidl weer naar huis.

    

    

    

    

    

    

Ondertussen waren er aan de kust weer wat meer wolken gekomen, we hebben niet meer buiten gezeten. Ik ben 's middags wel wat moe (vooral in mijn ogen), van het buiten zijn misschien, van het lopen misschien, ik weet het niet.

Ik kook vandaag, ik flikker alles op de grill "like a man", LOL. Vandaag stukjes kip in een soort van marinade, erpelblokjes met knof en Jacky zorgt voor de salade. We hebben nog kip over voor morgen op de broodjes. Morgen staat de wandeling naar Els Arcs op de planning, mooi!!
De tv doet het nog steeds goed, hoera!!

Dinsdag, 6 oktober 2020
Els Arcs en prachtige dalen
Er zijn een aantal dingen die we persé deze vakantie willen doen, ook omdat Emma er nu bij is en we haar bepaalde dingen willen laten zien. Els Arcs is daar eentje van.
Onder een strak blauwe lucht reden we via Parcent, Benigembla en Castell de Castells naar het beginpunt van de wandeling. Toen we bezig waren konden we ons weer herinneren hoe de wandeling ging.

    

    

    

De eerste korte afslag ging naar een ondergrondse wateropslag, ofwel "a creepy dark hole". Toen weer terug naar de wandelroute zelf. Overal staan olijf- en amandelbomen, op terrassen. Ooit hebben mensen hier die muurtjes gestapeld, wat een lol. Er staan huizen, niet eens zo oud, maar alles onbewoond. De "weg", tja, wat zullen we daar eens van zeggen. Wat bezielt mensen om hier een huis te bouwen?? Het uitzicht is geweldig, maar dan, praktisch is een woord wat er niet bij past.

    

    

Bij de afslag naar de Arcs wilden we, net als twee jaar geleden, picknicken met onze broodjes. Als de stenen er nog maar liggen, lol. Ja hoor, dus even lekker wat gegeten en gedronken. En toen het moeilijkste stukje. Ik wist het weer, eng. Smal met aan één kant de berg en de andere kant de afgrond, pffff. En dan klauteren op een smal paadje. Ik heb de bogen net gezien, foto's gemaakt en weer langzaam terug. Emma en René vonden een paadje hogerop wat makkelijker bleek te zijn, tja. Jacky liep achter mij, heel voorzichtig. Het uitzicht is, nogmaals, geweldig!! Maar dit is mijn laatste keer hierheen, ik doe het niet nóg een keer. We hebben het gezien.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

Verder gelopen, wat een slechte wegen, en echt, er rijden auto's, want er staan huizen en we hebben ook auto's gezien. Onze Dokker zou er niet blij mee zijn. Op het eind stonden allemaal appelbomen, beetje vreemde appels qua vorm, maar het waren toch appels.
We hebben 2˝ uur gewandeld, 6,8 km gelopen (en gekretst). Moe maar voldaan!

Wat gaan we nu doen? Naar huis, bubbelen. We reden via Tárbena waar we nog bij het uitkijkpunt zijn gestopt. Mooi hoor. Sowieso, wat een prachtige wegen, bijna geen verkeer nu, heerlijk!

    

Over de Col de Ratés en weer naar beneden, naar Parcent.
Thuis gebubbeld en in de zon gezeten.
We eten pangasius- en zalmfilet, potatoe dippers en salade. Ik heb ook nog wat courgette op de grill gedaan.
De tv doet het ook nog steeds zoals het hoort en dus The Rookie gekeken.
Mooie dag weer!

Woensdag, 7 oktober 2020
Cap de San Antoni en Jávea
We zagen op de météo dat het vandaag erg warm zou worden. We besloten om een dagje kust te doen in plaats van bergen. Anders hebben we volgende week niks moois meer in de bergen.
We zijn naar Cap de San Antoni gereden en hebben daar een wandeling gedaan. Vrij makkelijk maar ook niet supermooi. We liepen de eerste helft over de kaap en staken toen de weg over om naar de zes molens te lopen die daar staan. Jacky en ik zijn daar in 2015 ook geweest en toen waren ze de molens aan het restaureren. Nu zijn ze klaar en mooi. Vanaf daar heb je ook zicht op Jávea, niet het mooiste uitzicht.

    

    

    

    

    

    

    

Terug bij de auto hebben we wat gedronken en gegeten op de prachtige picknickplaats die erbij lag. En wat een rust. Jacky en Emma hebben nog wat kleine pijnboompjes uitgetrokken, kijken of we die op de camping kunnen plaatsen.....

    

In Jávea wilden we nog naar de winkels, maar we zijn eerst een ijskoffie gaan drinken bij de McDo, lekker. Toen naar de Lidl, een potjeswinkel (duur) en de Aldi. We hebben wel drie rondjes gereden.....
En toen terug naar huis. Even gebubbeld en in de zon gezeten.
We eten weer van de grill, stukjes kip, de laatste blaadjes verse spinazie, corn on the cob, erpelsalade en perzik in een pakketje.
Manifest gekeken en moe naar bed.

Donderdag, 8 oktober 2020
Geen water en Calpe
Gisteren had ik zowaar Engelse bacon bij de Aldi gevonden dus vandaag eten we bacon en ei. Lekker! Jacky had de wasmachine gelukkig al aangezet, met ons beddengoed erin. De afwasmachine ook aangezet.... en toen was het water helemaal weg. Nou mooi dus. Geen tandenpoetsen of douchen. Onze buren, die met de auto uit Parijs, kwamen vragen of we ook geen water hadden. Nee dus. Hij had een dik accent, hij bleek een Duitser te zijn die in Frankrijk woont en getrouwd is met een Nederlandse...... 

We zijn maar gewoon weggegaan in de hoop dat het water het weer zou doen als we terugkwamen.
Het was nogal bewolkt, geen fijne dag om de Bernia te doen, dus we doen wat anders. Heel simpel, wat winkels af gegaan in Calpe. Eerst naar een potjeswinkel (ook duur), toen naar de Duitse supermarkt voor 2 pakjes klössen en toen naar de Deutsche bäckerei. Elke vakantie hier rijden we daar langs en het terras zit altijd vol. Nu was er een tafel leeg dus zijn we er gaan koffie drinken mét taart. Vier verschillende stukken, lekker!!

    

Hierna reden we naar de MyMercat, een prachtige supermarkt waar we een doos frikandellen voor een schappelijke prijs hebben gekocht. Emma helemaal blij.

Terug naar Moraira waar we naar de Merca China zijn geweest (potje voor Emma) en naar een tuincentrum. Planten zijn spotgoedkoop hier, volgend jaar nemen we wat mee, dan hebben we meer plaats in de auto. Ondertussen groeit het "garden centre"op ons terras ook gestaag.....

We hadden van 9:00 uur tot 17:10 uur geen water, nou da's handig. En zonder waarschuwing of zo.

Klik hier voor het vervolg van onze vakantie