Andalusië 2016


Maandag, 3 november 2014
Zo vroeg alweer??
Toen Jacky en ik op vakantie waren in de Costa Cálida, 2 weken geleden, waren we ook druk bezig met het bedenken en bespreken wat we met onze volgende "samen"-vakanties wilden doen. Voor 2015 hebben we natuurlijk al een leuk appartement geboekt bij Moraira, de Costa Blanca. Daar is zó veel meer te zien en te doen dan bij Murcia. Met die bestemming zijn we dus blij. Maar wat doen we daarna?
Ik miste bij Murcia heel erg de Moorse invloeden die in Andalusië zo prominent aanwezig zijn. Dus ik wil wel heel graag terug maar dan wel een ander gebied en andere mooie steden ontdekken. Dus hebben we gezocht naar een accommodatie die ons beviel en die ook prijstechnisch zeer aantrekkelijk was. Wat willen we nu het liefst? Eigenlijk zijn we de complexen wel zat, té veel lawaai en té veel mensen. Dus het liefst een huisje ergens op het platteland. En laten die in het binnenland nou echt prima te vinden zijn. We hadden een huisje bij onze favorieten staan en nogmaals bekeken, gemaild over wat de prijs over 2 jaar zou zijn en die bleek mooi. Voor 14 dagen betalen we maar € 400. Een compleet huis met maar liefst 4 slaapkamers, veel ruimte en een leuke tuin met terrassen beneden en boven. En zelfs een klein privé zwembadje, of we dit zullen gebruiken, we zien het wel. De omgeving is schitterend!! De Engelse eigenaren wonen 1 dorpje verderop.

De streek is bergachtig, er zijn veel leuke plaatsen en stuwmeren in de buurt en zó veel wandelmogelijkheden dat ik bang ben dat we aan 2 weken niet genoeg gaan hebben. Ik ben al begonnen met het maken van een planning.

Natuurlijk gaan we dan ook Granada (een half uurtje rijden) en Cordóba (1˝ uur rijden) bekijken. We hebben er, zoals altijd, nu alweer zin in.

    

    

    

Donderdag 3 december 2015
De vluchten zijn geboekt
We zijn een maand geleden thuis gekomen van een lekkere vakantie aan de Costa Blanca. Omdat het weer niet heel geweldig was, hebben we gezien dat je in Spanje toch wel beperkter bent bij minder weer. De bergen in gaan is dan echt een probleem. We hadden ons daar dus al bedacht dat we het beste, zo lang het financieel, qua gezondheid, tijd etc. kan, we het beste elke winter naar Florida (of Arizona??) kunnen gaan. En dan met ons drieën, als we iemand vinden om in ons huis te blijven en voor de poezen te zorgen. Dus eigenlijk waren we een beetje aan het denken om Andalusië te annuleren. Maar dat wil ik helemaal niet. Die 2 weken samen hebben Jacky en ik gewoon nodig. En we hebben het huis voor een prikkie en Spanje is sowieso niet duur. Dus vandaag heeft Jacky vluchten geboekt. We vliegen voor nog geen 400 euro samen met Vueling van Nantes naar Malaga. Heen op 4 en terug op 18 oktober. Mariecke is dan op school en als ze vakantie heeft dan kan ze gewoon naar huis komen want dan zijn wij terug. We hebben prachtige tijden, heen vliegen we om 14.05 uur en terug om 11.30 uur. Parkeren doen we bij Izipark, sneller en goedkoper dan op het vliegveld zelf.
Ik heb Helen gemaild om de exacte data door te geven en die heeft ze al aangepast.

Ondertussen hebben we ook van Toine en Paula begrepen dat ze graag in de winter van 2017 in ons huis willen komen en we zijn al aan het uitzoeken/plannen voor een trip naar Florida in die periode, met ons drieën. Leuk!!

Zaterdag, 26 december 2015
El coche
De auto is geboekt!
Deze keer kwam Economycarhire weer als goedkoopste uit de bus. We hadden na de vorige vakantie wel een kortingsbon gekregen van Sunnycars omdat we pech met de auto hadden gehad, maar die bleken nu toch een stuk duurder. Omdat we toen ook de extra top-up verzekering nodig hadden hebben we die nu toch ook maar weer erbij genomen. Better safe than sorry...
We hebben een klein autootje geboekt van het type Fiat Panda. We zijn benieuwd of we die ook daadwerkelijk krijgen. Onze verhuurder is Marbenjo geworden en, als alles goed gaat, zouden die ons in de aankomsthal al opwachten.

Dinsdag, 31 mei 2016
Toch maar een hotelletje erbij geboekt
Als alles goed gaat en we geen vertragingen hebben bij vertrek vanuit Nantes, komen we pas ná 4 uur 's middags aan op Malaga Airport. Dan moeten we de auto nog ophalen en daarna is het nog een kleine 2 uur rijden naar ons huisje. Dus Jacky dacht, laten we het lekker relaxt doen en niet naar het huisje rijden, maar eerst een hotel pakken in de buurt van het vliegveld.
We hebben nu een nacht in Hotel Miguel Sanchez in Alhaurín del Torre, op nog geen 10 minuten rijden van het autoverhuurbedrijf. Dit hotel heeft alleen appartementen dus we zitten ook lekker ruim. We hebben het geboekt via Booking.com voor een heel mooi prijsje.
De dag daarna willen we dan eerst naar een winkelcentrum in Malaga. Naar de Primark en boodschapjes doen bij Eroski. Dan gaan we lekker op ons gemak en via een mooie route naar ons huisje in Valenzuela. In deze buurt zouden we anders niet komen en nu pikken we dat toch maar mooi mee.

Jacky heeft intussen ook de nodige wandelroutes gevonden en een paar mooie tochtjes die we met de auto kunnen doen.
We willen beslist weer naar het Parc Natural El Torcal. Daar vonden we het de vorige keer zó mooi. En natuurlijk naar de Sierra Nevada.

Vrijdag, 30 september 2016
Bijna op vakantie
De reistassen staan al een paar weken klaar in de kamer van pap. Ik heb van alles ingepakt maar niet netjes mijn lijstje afgewerkt en nou heb ik werkelijk geen idee wat en of ik alles heb ingepakt, pfff. De volgende keer toch maar weer "georganiseerd" doen. Ik heb de laatste weken ook vreselijk veel aan mijn hoofd i.v.m. het vertrek van Emma naar Canada en van Mariecke naar Nantes: CAF, Crous, Zorginstituut, CPAM en dat soort organisaties. Niemand lijkt op het moment z'n werk fatsoenlijk te doen en niks wordt afgehandeld. Dat ben ik niet gewend van de Franse instanties. Voor nu probeer ik het maar even van me af te zetten.

Ik heb nog snel even 2 reserve batterijen voor Jacky's fototoestel besteld en die kwamen vandaag al aan. Straks gaan we Mariecke's diploma ophalen en eten we bij wijze van "feest" een hapje bij de MacDo ;-). Net als 2 jaar geleden met Emma's diploma.
Maandag moet ik nog naar de apotheek, pillen voor René halen, gelukkig bestellen ze die nu elke 3 weken dus we hebben voldoende voorraad, hij komt de vakantie wel door en de "voorraad" wordt weggelegd voor de Amerika vakanties.

Zaterdag, 27 augustus 2016
Nog maar 38 nachtjes slapen
Pap is nu op vakantie bij ons. Hij is ruim een jaar niet op L'Etournerie geweest. Mariecke krijgt volgende week de sleutels van haar studette op Launay Violette en Emma brengen we komende donderdag naar het vliegveld in Nantes want ja, ze vertrekt dan toch naar Canada. En dan wordt het stil thuis?! Pap gaat 5-9 weer naar Sittard maar dan zijn Wim en José ook nog bij ons, tot 11-9.
Ondertussen hebben we weer een druk seizoen achter de rug, gelukkig maar.

Jacky en ik tellen de dagen af tot we lekker even weg kunnen, alwéér het hoofd leegmaken en even niemand die aan ons trekt. We hebben er weer zin in!!

Dinsdag, 4 oktober 2016
Op weg naar Espanjolenland

Vandaag rustig onze gewone dingen gedaan, nog even de oude vrieskast naar de remorque gebracht, wat opgeruimd en toen afscheid van René genomen (Ben je voorzichtig? Zorg je voor jezelf en de katten?) en toen zijn we naar Nantes gereden. We waren op tijd bij Izipark waar onze auto weer veilig geparkeerd staat. Het busje bracht ons meteen naar de terminal en we konden onze reistassen al meteen kwijt. Dat hebben we al eens anders meegemaakt.
We hebben wel eventjes moeten wachten op het boarden maar we vertrokken op tijd, net na 14.00 uur.
De vlucht duurde 2 uur, maar we moesten wel lang wachten op de bagage. Iemand van Marbenja stond te wachten om ons te zeggen waar we de shuttle naar hun verhuurkantoor konden nemen. Na het papierwerk te hebben geregeld kregen we de auto, YES, deze keer wel een Fiat Panda, een leuke donkerblauwe. Mooi en ruim autootje. We zijn er blij mee!
Voordat we naar ons hotel reden kwamen we langs een Aldi dus daar hebben we wat boodschapjes gedaan, lekkere salade, 2 soorten empańada's, wat te drinken, broodjes en beleg voor morgen.
Het hotel is meer dan prima. Mohamed, aan de balie, sprak vloeiend Frans dus we hebben alles in het Frans gedaan. Aardige vent!
We hebben een appartementje met woonkamer/kitchenette, badkamer en slaapkamer. En een groot balkon op het westen dus we hebben lekker in de zon gegeten. We hadden een salade gekocht, met vlees, kaas, croutons, groenvoer en dressing voor nog geen 2˝ euro. Empańada's erbij en een bekertje ice tea, we hadden gegeten en gedronken voor zo'n € 3,50. En lekker hoor. Dit soort saladekits hebben in Florida ontdekt en die bevallen ons uitstekend, er zijn veel verschillende soorten in.

Na het eten zijn we nog even naar de Mercadona gelopen om nog wat boodschappen te halen en te kijken of die ook salade's verkopen (jawel dus). Rond 21.00 uur zijn we naar bed gegaan.
Oh ja, Jacky is met al haar lijstjes, toch iets belangrijks vergeten: haar bloedverdunners...., el Schmucko. Dus morgen naar een farmacia.

Woensdag, 5 oktober 2016
Parque Natural de Malaga en ons huis

Vanochtend was het bewolkt. Ik stond pas na 8 uur op maar Jacky was eerder. We hebben buiten een broodje gegeten en koffie gedronken. Alles in de auto geladen en om half 10 reden we weg bij het hotel.
We zijn eerst naar een farmacia gereden waar Jacky wat aspirine heeft gekocht. Toen via de A7 richting de weg langs het parque natural. Jacky had een wandeling uitgezocht. We reden naar een hotel (in the middle of nowhere) om daar te parkeren. We zagen de mirador liggen, waar de wandeling naar toe zou gaan. Alleen, die mirador lag minstens 500 meter hoger dan waar we stonden. Ehhh, we zijn begonnen maar het bleek één lange stijle klim te zijn, dus, nee, dan maar niet. Want je moet ook weer naar beneden en da's "killing" aan de knieën.
We hebben op een terrasje langs die weg koffie gedronken. We verbazen ons nog steeds over de lage prijzen hier. Twee café con leche (en lekkere) voor 2 euro.
We hebben nog even een babbeltje gemaakt met een Nieuw Zeelandse mevrouw, die ook nog naar Amsterdam zou gaan. Ze vroeg zich af waardoor we wisten dat ze uit Nieuw Zeeland kwam, tja, Masterchef New Zealand natuurlijk. LOL.

    

    

    

    

    

Na Colmenar hebben we een mooie witte weg gereden richting Alfarnate, hier zagen we langs de weg nog een geitenhoeder met zijn kudde. Uiteindelijk kwamen we in Loja aan. Hier hebben we boodschappen gedaan, eerst bij de Mercadona en de Lidl lag ernaast. We hebben weer 3 saladekits gekocht, en nog andere dingen voor in ons huis. In Loja zijn we eerst bij een mirador gaan kijken, maar we komen nog eens terug in Loja.

    

Toen heb ik Alan gebeld dat we onderweg waren. Om 14.30 waren we in Seco de Lucena, Helen en Alan waren daar en we werden prima ontvangen. We hebben een hele tijd staan kletsen. Het huis is héél vreemd qua lay-out, oud, nogal onderkomen, maar het voelt wel prettig. Het is stil hier, we hebben een prima plek gevonden.
Beneden zijn de keuken, eetkamer en 1 slaapkamer, en de deur naar de leuke tuin. Boven is de woonkamer, 4 slaapkamers, badkamer en nog een terras. We zullen dus beneden leven, laptops op de eettafel, spelletjes kaarten, wat moeten we boven doen?

Jacky zorgde weer voor de salade, ander smaakje deze keer, en net toen we aan tafel gingen hoorden we belletjes rinkelen. En wat kwam daar van de heuvel af, een geiten/schapenhoeder met z'n kudde en de honden. Wat leuk! We zijn meteen naar buiten gegaan, Jacky heeft meteen een nieuwe vrind gevonden en haar Spaans kunnen oefenen. De straat lag naderhand vol met dropjes. Het zou zo maar kunnen zijn dat dit elke dag langs gaat komen. We merken het wel.

Na het eten heb ik aan het verslag gewerkt, geprobeerd een filmpje op Facebook te zetten, maar internet is hier ook niet zo snel. Andere keer dan maar.
We hebben nog lekker buiten gezeten met een lambrusco aangelengd met pińa colada limo, best lekker. Toen we naar bed gingen hoorden we de belletjes van de jongens en meisjes weer en de hele kudde kwam met het meneertje en de 2 honden weer naar huis. Leuk!
Het is trouwens de hele dag zo'n beetje blauw, zonnig en warm geweest, vanaf onze "wandeling". Heerlijk!!

    

    

Donderdag, 6 oktober 2016
Granada

We hebben allebei slecht geslapen, ik ben om half 4 al opgestaan in de hoop dat internet het doet, niet dus. Na een uur, een beker thee en een broodje, weer terug naar bed. Uiteindelijk werd ik na half 8 wakker en Jacky was al op. Nog steeds geen internet. Ik heb geprobeerd het mobiele wifi-ding uit en aan te zetten en nu brandt nog maar 1 lampje in plaats van 4. Da's flink balen want nu kunnen we ook geen contact hebben met René, Mariecke en Emma. Ik heb Alan gebeld maar kon alleen een berichtje inspreken. Hopelijk doet het het weer als we straks thuis komen.
We hebben op het terras ontbeten, het was wel nog wat fris, maar ach.
Om 9.15 uur zijn we vertrokken naar Granada. We vonden de route prima met de kaart en reden makkelijk naar een parkeergarage. We zijn de hele stad doorgestruind, door de oude Arabische straatjes, langs de rivier, waar we heerlijke tapas hebben gegeten aan de voet van het Alhambra. Het was gezellig druk in Granada, maar het is een plaats waarvan ik de lay-out nog steeds niet snap. Normaal weet ik na een dag de weg, maar nu, geen idee.

    

    

    

    

    

Het is geweldig om te zien hoe de bergen van de Sierra Nevada boven het Alhambra uittorenen. Het was wat heiig, maar toch erg bijzonder om te zien.
We hebben ontzettend veel trappen gelopen, die steile smalle straatjes met allemaal treden. Oef, dat wordt straks even de knieën insmeren. En het was warm, 32 graden en dan maar omhoog "kretsen", en dat op onze leeftijd..... Maar, we hebben er niet eens zo veel moeite mee.

    

    

    

    

We zijn nog binnen in het oudste Arabische paleis geweest, dit staat nog in z'n geheel en is best uniek. Ook hier weer veel trappen omhoog, maar met een mooi uitzicht als beloning.

    

    

    

    

    

We hebben een ijs gegeten, speciaal voor Mariecke, een bol watermeloen ijs, erg lekker!! Al met al hebben we zo'n 6 km gelopen en geklommen.
Op de terugweg zijn we nog even bij de Hipercor/El Corte Inglčs geweest waar ik een wekker heb gekocht voor op de slaapkamer. En vlak voor de snelweg hebben we nog een paar dingen gehaald bij de Aldi.

We waren na 4 uur weer thuis, helaas geen internet en ik heb de mobiel van Helen maar ingesproken. We zullen zien, maar wat doen wij het dan toch anders voor onze gasten. We blijven ons er over verbazen.
We hebben nog wat buiten gezeten, gelezen, verslag getypt (dat kan gelukkig wel, alleen het uploaden kan niet). Vanavond eten we mini burgetjes, maiskolven en een gepofte aardappel. Ook maak ik wat knoflookbrood op de bbq.

    

Klik hier voor het vervolg van onze reis