Andalusië 2013

Maandag 5 december 2011
Meerdere mogelijkheden
Kort geleden heb ik, al zoekend naar de data van de schoolvakanties 2013-2014, gelezen dat het schoolsysteem, of beter gezegd, het vakantiesysteem hier in Frankrijk, waarschijnlijk op de schop gaat. Wat en hoe is niet bekend. Ik begrijp dat ze de zomervakanties, die nu ruim 2 maanden duren, korter willen maken en die dagen ergens anders voor willen gebruiken. Maar niks is zeker.
In elk geval, we kunnen de data niet vinden omdat ze niet bekend zijn.
Voorlopig blijven de plannen voor 2014 erg vaag. Kunnen we dan wel 3 weken weg? Of toch minder? En is zo'n rondreis wel haalbaar, qua dagen/school/vakantie? We zijn eens aan het nadenken geslagen over de verschillende mogelijkheden die we zouden hebben als we maar 2 weken kunnen weggaan.
Een andere mogelijkheid is b.v. heen via Toronto (Niagara watervallen en de stad), dan Miami en Key West en terug via Montreal.
Andere mogelijkheden zijn Miami en Key West te combineren met een andere stad zoals b.v. Washington, Chicago of nog een keer New York. Of Toronto - Orlando - Montreal. Ook leuk.
We zullen het zien.

Donderdag 15 maart 2012
Wat gaat het worden?
De vakanties 2013-2014 zijn nog steeds niet bekend.

We zijn een kleine 3 weken thuis van onze laatste Florida-NYC vakantie. Hoewel we het weer heerlijk hebben gehad, vinden we het ook tijd voor iets nieuws. Wat of hoe, we zijn druk aan het zoeken, kijken en nadenken. We zouden heel graag een paar weken door het zuiden van het zuid-westen van de USA willen trekken. Toch, als we zien wat de tickets kosten, voor ons vijven tussen de € 4000 en € 5000, dan vinden we dat toch wel absurd duur. Voor dat geld kunnen we een complete vakantie van 3 weken betalen, wat dichter bij huis. Ons oog is nu gevallen op de Costa del Sol. Ik vind Spanje een heel mooi land, ik hou van de contrasten, de droogte en de Moorse invloeden. Jacky heeft al veel gelezen, want voorwaarde is wel dat er genoeg te zien is. En dat blijkt er inderdaad. Natuur, cultuur en ook wel wat leuke dierenparken. We zijn ook aan het kijken wat er aan accommodaties te vinden is en hebben al wat leuke dingen op het oog. Natuurlijk kunnen we kiezen tussen rijden met de eigen auto of vliegen en een auto huren. De meisjes zouden kunnen nakomen per rechtstreekse vlucht voor weinig geld. Ziet er goed uit dus. We hebben zelfs het idee om misschien wel 4 weken te gaan en de meisjes gewoon in hun vakantie. En bovendien zouden we dan in oktober 2013 willen gaan. Lekker een maand er tussen uit, ik heb er nu al zin in. Maar eerst die vakantieperiode afwachten, bah, wat duurt dat toch lang.

    

Dinsdag 20 maart 2012
Penthouse geboekt
Zoals gezegd waren we aan het kijken of de Costa del Sol iets voor ons zou zijn. De afgelopen week hebben we accommodaties bekeken, offertes aangevraagd en per appartement voor- en nadelen bedacht. De prijzen lagen zo tussen de £ 1000 en £ 1400 voor 4 weken. Toen kreeg Jacky een aanbieding van Delia, de eigenaresse van een begane grond appartement die we voor € 500 (en geen Britse Ponden) konden huren. Hè?? Dat kan toch niet? Ze bleek echter in hetzelfde complex nog een penthouse te hebben dus heeft Jacky daar de prijs van gevraagd en dat bleek € 600 voor 4 weken te zijn. Alweer: hè??
Jacky heeft heen en weer gemaild met Delia en ook gevraagd waarom ze zoveel korting geeft. Het antwoord is simpel, doet ze dat niet dan boeken mensen iets anders waar wel een grote korting op gegeven wordt, en dan gaat het om "long term lets". Ze krijgt liever een boeking en verdient minder dan dat ze geen boeking krijgt. Wel heeft ze ons gevraagd om geen energie van de airco te verspillen. Maar wij zetten dat ding sowieso uit omdat ik er ziek van word.
We hebben dus geboekt, de aanbetaling is overgemaakt. We hebben de routebeschrijving ook al ontvangen. Tja, zo'n goede deal konden we gewoon niet voorbij laten gaan.

Emma vertelde me in het weekend dat ze niet mee gaat naar Spanje, het trekt haar niet (het is niet Amerika). Ze is dan 19 en zij en Mariecke (die ook thuisblijft) kunnen gewoon met onze auto naar school. Ze kunnen dan ook mooi voor de poezertjes zorgen. Mariecke kan eventueel wel nog nakomen als ze zou willen en als de vakantie in oktober valt. We zullen wel vragen of Wim en Nanny willen komen, ze kunnen dan hun vakantie in de gite houden, toch altijd prettig dat zij er zijn als gezelschap voor pap, mam, Emma en Mariecke.

Wat hebben we nu geboekt: het penthouse ligt in de wijk La Reserva de Marbella, precies tussen Fuengirola en Marbella in. Het is een gated urbanización met maar liefst 12 zwembaden. De eigenaresse heeft ook een facebook pagina met foto's. We hebben geen speciale data kunnen doorgeven omdat we nog geen vluchten kunnen boeken, maar Delia heeft gewoon de hele maand oktober 2013 afgeblokt.
We vliegen waarschijnlijk met Vueling. Daar kunnen we voor nog geen € 100 per persoon een rechtstreekse retourvlucht boeken van Nantes naar Málaga en daar pikken we dan een huurauto op.

    

    

Vrijdag 6 april 2012
Veel te weinig tijd?
Afgelopen maandag kregen we de gidsen en grote landkaart die we bij The Book Depository hadden besteld. Het weer was schitterend en dus zaten we buiten (soms noodgedwongen onder de parasol) te lezen over alles wat de Costa del Sol ons te bieden heeft. En dat valt niet tegen hoor! De geschiedenis van Andalusië is zo gevarieerd waardoor er ontzettend veel te zien en doen is. Prachtige steden als Sevilla, Granada en Córdoba staan nu op ons programma. En dan is daar natuurlijk nog Gibraltar, Málaga, Marbella, Ronda, de witte dorpjes, de bergen en de toeristische gebieden. We vragen ons af of we aan die 4 weken wel genoeg gaan hebben. Maar, dit is een bestemming waar we, als het ons bevalt, best elk jaar naartoe kunnen gaan. Alleen al om te genieten van de Spaanse zon en cultuur.

Vrijdag 14 september 2012
Weinig nieuws
Er zijn helaas geen updates te melden. We kunnen nog steeds niks boeken (vlucht) maar hopen dat Vueling in december de vluchten voor volgend jaar oktober op de site heeft. Er valt ook niet zo veel meer uit te zoeken, de Costa del Sol is toch wel een hele andere vakantie dan Florida. Ik ben erg blij dat we genoeg tijd hebben om toch wel de nodige uitstapjes te maken want het lijkt er prachtig.
Na het lezen van alle informatie hebben we wel besloten dat we Sevilla en Córdoba te ver weg liggen, voor Sevilla zouden we een overnachting moeten boeken, als we de stad tenminste goed willen bekijken. Dus, wie weet een andere keer.
We verheugen ons in elk geval wel op deze vakantie!

Ondertussen is het seizoen op de camping aflopende, we hebben nog wel een bezetting van 50%, maar voor ons gevoel is het voorbij. Het seizoen is weer goed geweest. De zomer is ook goed geweest, na een slecht voorjaar, en ook nu is het nog steeds prachtig weer. Gelukkig laat de herfst nog even op zich wachten. Volgend jaar om deze tijd zit ik waarschijnlijk al klaar in de auto ;-).

Het allerbeste nieuws is dat we 3½ maand na Spanje, weer in het vliegtuig zullen stappen richting Florida. We hebben die reis "helaas" een jaar moeten vervroegen i.v.m. de school van de meisjes. Heerlijk!! Dus wat gaan wíj het goed hebben na het volgende seizoen!!!!

Donderdag 8 november 2012
Nog steeds niks te melden
We kijken zeer regelmatig op internet of er al iets van de schoolvakanties 2013-2014 bekend is gemaakt. Het duurt allemaal wel erg lang. Helaas is er nog steeds niks bekend van data. En dat terwijl de vluchten in principe volgende maand geboekt zouden kunnen worden. Hier balen we dan ook flink van!!
We zijn niet echt bezig met plannen of uitzoeken, dat heeft Jacky al grotendeels gedaan.
Lichtpuntje: het traject Angers is nu bijna achter de rug.

Maandag 26 november 2012
Vakantiedata zijn eindelijk bekend
We kijken een paar keer per week op de diverse sites of de vakantie data voor schooljaar 2013-2014 al bekend zijn. Het mag zo ondertussen wel eens gebeuren. En ja hoor, vandaag stonden ze toevallig gewoon op de site van de gouvernement, hoera!! Onze vermoedens waren al die tijd juist geweest, maar ja, dat weet je natuurlijk nooit.
Onze vakantie zal zijn van ongeveer 5 oktober tot 3 november 2013.  Nu is het afwachten totdat we de vluchten kunnen boeken, waarschijnlijk zal dat volgende maand zijn.

Dinsdag 27 november 2012
Heenvlucht geboekt
We zijn al een tijdje vluchten naar Malaga in de gaten aan het houden voor oktober 2013. Nog niet alles is bekend natuurlijk, maar de heenvlucht wel. We vertrekken op zaterdag 5 oktober en Vueling heeft hele slechte tijden; vertrek laat in de avond en aankomst midden in de nacht. Dat zien we dus niet zitten. Toevallig blijkt Transavia ook vanaf Nantes te vliegen, alleen niet naar Malaga maar wel naar Sevilla. En laten we die nou geboekt hebben! Hele mooie tijden en slechts € 65 p.p. Nou oké, we hebben wel 3 koffers erbij genomen en stoelen laten vastleggen (rij 3, stoelen A-B-C), al met al prima geregeld en hele goede prijs.

Nu zijn we op zoek naar accommodatie in Sevilla, want als we toch daar zijn dan willen we de stad ook bekijken. Of we 2 of 3 nachten blijven, dat staat nog niet vast. We hebben een paar mooie appartementen (naast de kathedraal) gevonden voor een prima prijs. Nog niet alle accommodaties hebben prijzen voor oktober dus we wachten nog even met boeken.

    

    

We rijden dan van Sevilla via Malaga naar ons penthouse voor de rest van de vakantie. Terug willen we graag op zaterdag 2 november vliegen maar wel vanaf Malaga en dat zal waarschijnlijk met Vueling zijn. Hopelijk kunnen we dat volgende week boeken.
We hebben ook de nieuwe correcte bevestiging van Delia gekregen.

Woensdag 28 november 2012
Suite geboekt in Sevilla
Na heel veel accommodaties te hebben bekeken, hebben we de knoop doorgehakt. Gek word je er van!! Wil je smack in the middle of Sevilla zitten dan zit je met vervoer van en naar het vliegveld ofwel met parkeren. We hebben nu iets buiten het centrum geboekt, een appartementencomplex, pas gerenoveerd en pas sinds 2 maanden geopend. Een prachtige suite met 2 slaapkamers en 2 badkamers, woonkamer en keuken. We weten hoe we bij de metro kunnen komen en ook waar we eten kunnen kopen om 's avonds zelf wat te maken.

    

Dinsdag 8 januari 2013
Terugvlucht en auto geboekt
Vandaag hebben we besloten een weekje eerder terug te vliegen naar huis. Vueling vliegt de laatste dag op 26 oktober en daarna niet meer. Jacky zei "wat als ze daarna gewoon niet meer vliegen en 26-10 zit vol?". Dus hebben we onze terugvlucht geboekt voor 26-10. Drie weken vakantie is natuurlijk ook erg mooi, zeker omdat we niet lang daarna weer naar Amerika gaan en dat waarschijnlijk voor ons 5 weken zal worden.
We vliegen met Vueling vanaf Malaga naar Barcelona om 9.25 uur en landen dan in Nantes om 13.25 uur. Prima tijden.

Meteen aansluitend hebben we, via de site van Vueling, ook maar meteen de auto gehuurd, een Citroën Berlingo of gelijkwaardig.

Dinsdag 9 juli 2013
Geen Granada
Zo zeg, over 3 maanden zitten we gewoon al in Spanje. Heerlijk. Het hoogseizoen is begonnen, lekker internationaal publiek hebben we weer, gezellig!
Gisteren waren Jacky en ik aan het praten over Spanje, we hebben er echt veel zin in, en we kwamen tot de conclusie dat we Granada toch best ver rijden vinden (2 uur heen en 2 uur terug). Het feit dat je het Alhambra moet reserveren (wat als het regent??) en de bijbehorende kosten, hebben ons doen besluiten om het gewoon te schrappen. We krijgen genoeg cultuur te zien, dus wie weet, als we nog eens gaan, dan kunnen we altijd nog zien. Ik wil ook gewoon eens lekker langs de boulevards kunnen, een teske koffie hier en een hapje daar. Ja, daar hebben we zin in!

Dinsdag 27 augustus 2013
Ook geen Gibraltar
We zijn al bijna aan het inpakken! Helaas kan dat deze keer niet vroeg, gewoon omdat ik nog aan het afvallen ben en niet weet wat ik over 6 weken pas en niet meer pas.
Er is "gedoe" in Gibraltar, tussen Engeland en Spanje. Ze zijn elkaar behoorlijk aan het irriteren en wel bij en over Gibraltar. De grens overgaan schijnt nu nog moeilijker te zijn en nog meer tijd te kosten. Ook vinden we Gibraltar één grote geldklopperij. Alles is er ontzettend duur. We hebben er intussen helemaal geen zin meer in om daarheen te rijden. Dus, we doen het niet. We zullen de Rots wel zien liggen omdat we vanaf Sevilla via Jerez naar Marbella gaan rijden.

Vrijdag 20 september 2013
Koffers en wandelingen
De koffers zijn al ver ingepakt. We mogen per persoon maar 15 kilo op de heenreis meenemen en we zijn er nog niet helemaal uit of we daar genoeg aan hebben. Zo niet, dan kopen we nog wat kilo's bij.

We hebben in Sevilla en ook in Malaga een gratis wandeling met gids geboekt. Dan krijgen we toch wat extra informatie. We hebben vreselijk veel zin deze vakantie!! Voor het eerst zonder al die overbodige kilo's aan ons lijf en dat zullen we zeker merken.

Woensdag 2 oktober 2013
Last minute wijziging auto en Sevilla
Jacky had vorige week gezien dat de prijzen van autohuur bij onze verhuurder nu de helft lager waren dan toen wij hebben geboekt. En de verzekeringen waren uitgebreider. Ze heeft onze reservering geannuleerd en meteen een nieuwe gemaakt. Scheelt weer ruim € 200. En we krijgen dezelfde auto.
Ik vond ons hotel in Sevilla, voor slechts 3 nachtjes, ook behoorlijk duur. Daarom ben ik vandaag eens gaan kijken of er iets anders te krijgen was. Uiteindelijk heeft Jacky het overgenomen en vonden we een wat kleiner appartement, maar ook leuk en met een prima ligging, voor het aardige bedrag van € 250 goedkoper. Dilemma, wat doen we, gaan we voor het geld (iets wat we niet zo heel snel als uitgangspunt hebben) of voor meer ruimte. Nadat we even hebben gedubt, hebben we besloten om voor de goedkope versie te gaan. Het eerste appartement was snel geannuleerd, het nieuwe snel geboekt. We blijven nu in Aparthotel Apartour Aljarafe. Slechts 1 slaapkamer en een bedbank, maar wel een groot verschil in prijs dus.

Zaterdag 5 oktober 2013
Wat een reis
Een vakantie dichtbij, dat zou toch minder vermoeiend moeten zijn qua reis, of niet soms?
We vertrokken rond half 1 naar Nantes Airport, mooi de auto geparkeerd en gelopen naar de terminal. Zo druk hebben we het er nog nooit gezien. Normaal zijn wij natuurlijk daar voor dag en dauw en nu vertrokken allerlei vakantievluchten, allemaal 50+'ers op weg naar Tunesië, Spanje, Canarische Eilanden, Funchal etc. En wij dus. Nadat we de koffers hebben afgegeven (we hadden thuis al ingecheckt), door de security naar gate 21, ergens in de kelder. De vlucht uit Sevilla kwam veel te laat aan en daardoor vertokken we een uur te laat. We zaten op de 2e rij en dat beviel prima, we waren dus ook snel het vliegtuig uit. Een beetje jammer dat we dus in het donker zouden moeten rijden/zoeken. Tijdens de vlucht zagen we St. Gilles-Croix-de-Vie en Les Sables d'Olonne prachtig liggen, net als Île de Ré.

    

Na het afhalen van de koffers hebben we de shuttle naar Goldcar genomen en daar moeten wachten. We hadden wel het gevoel dat we belazerd werden, weer extra verzekeringen proberen aan te smeren (hebben we niet genomen) en maar liefst € 103 voor de volle tank diesel. Nou zo groot is de tank echt niet. Maar goed, what can you do. We waren al heel blij dat wij hen een poot hebben uitgetrokken door de duurdere reservering te annuleren en voor de helft minder opnieuw te boeken.
We hebben een spierwitte gloednieuwe Citroën Berlingo meegekregen, een hele ruime auto. Natuurlijk was het ondertussen helemaal donker en moesten we zo onze weg zien te vinden, balen. Dat ging dus even niet goed, de omschrijving klopte niet waardoor we een afslag misten en we kwamen midden in Sevilla uit, hebben op bus/taxibanen gereden (en verwachten nog wel een bekeuring daarvoor) en zijn op een geven moment de bordjes aeroporto gaan volgen. Terug naar het begin. En toen ging het goed, we hebben gewoon continue Huelva gevolgd en kwamen toen makkelijk bij onze afslag. Jacky, die achter het stuur zat, vond het een heel avontuur maar bij mij ging de bloeddruk toch wel omhoog. Vlak voor 10 uur hebben we ingecheckt in het appartement.

Het ziet er prima uit, de auto staat in de parkeergarage, wel zo prettig. We zijn in de cafetaría wat gaan drinken en eten (croquetas en salade de César) en dat was heerlijk, té veel en goedkoop. Daarna naar ons appartement en wat uitgepakt. En als een blok in slaap gevallen.
De temperatuur is heerlijk!!

Zondag 6 oktober 2013
Prachtig Sevilla
We hebben alle drie prima geslapen. Op een normale tijd zijn we opgestaan en we hebben rustig aan gedaan. Een simpel ontbijtje met ontbijtkoek en koffie. De overgebleven kroketjes van gisteren gingen in een zakje mee, net als een paar stroopwafels.
Rond 9:45 uur wilden we naar het metro station rijden maar we kwamen de garage niet uit. Dus zijn Jacky en ik snel even naar de receptie gegaan en toen was het opgelost.
De route naar het metro station was snel gevonden en we zaten rond 10 uur in de metro. We zijn uitgestapt bij Puerta de Jerez. Toen we bovengronds kwamen was ik al aan het genieten, wat mooi, nú al! We wilden verder gaan met een bus maar besloten te lopen vanaf het punt waar we nu waren. Langs het prachtige, luxe en dure hotel Alfonso XIII, de universiteit (de grootste ter wereld is ons verteld), door een park aan de buitenkant van de Alcázar, en toen richting kathedraal. Hier hebben we op een terrasje café con leche gedronken (slechts € 4,50 voor 3).

    

    

    

    

    

    

Toen we bij de kathedraal kwamen vroeg ik aan iemand met een koets, wat zo'n tour koste. Je bent ongeveer een uur onderweg en het kostte voor ons drieën € 45. We vonden dit wel erg leuk en besloten dan ook om een ritje te doen. Wat een genot!! We hebben veel gezien, de señor was erg aardig, het weer was schitterend en de stad ook. Een aanrader!! Soms voel je je als toerist genaaid, maar hier niet. Er rijden massa's "coches" rond en ze zijn allemaal gevuld met mensen, ook veel Spanjaarden. De senõr had een mooie fooi verdiend.

    

    

    

    

Toen we weer bij de kathedraal zijn uitgestapt (de kerk was dicht tot 14:30) hebben we een pizzapunt uit het vuistje gegeten. We zijn door leuke straatjes gelopen, hebben veel mooie gebouwen (vooral torens) gezien en kwamen toen bij ons volgende doel: Metropol Parasol. Wat een aparte constructie. Het is modern in een oude stad. Je kunt naar boven met een lift en dat hebben we dan ook gedaan. Boven over het gevaarte heen loopt een wandelpad, het ziet er erg futuristisch uit. Het uitzicht is geweldig!

    

    

    

    

    

    

Hierna zijn we weer richting kathedraal gelopen en wat kwamen we tegen?? Een winkel met de naam "Taste of America", ja zeg, hoezo naar Florida gaan?? We zijn natúúrlijk naar binnen gegaan en hebben wat typisch Amerikaanse dingetjes gekocht.

    

Bij de kathedraal stond een rij van hier tot ginder en hij was nog niet eens open. Er stond bij het Alcázar nu geen rij (vanochtend stond er dus ook een rij van hier tot ginder) en dus konden we nu mooi naar binnen. Prachtig, wat een geweldig mooie bouwstijl, en de tuinen: super!! We hebben hier een uur rondgelopen en waren toen aardig moe. De Alcázar is een koninklijk paleis en qua bouwstijl werkelijk schitterend. In de tuinen staan prachtige planten en je struikelt over de fonteinen. Ook in het paleis zelf zijn heel veel patio's met waterpartijen.

    

    

    

    

    

    

    

    

We zijn nog even naar de MacDo gelopen voor een ijs en toen met de metro naar huis. Even uitrusten, de website bijwerken, foto's op de laptop en waarschijnlijk gaan we strakjes nog even wat eten halen bij Burger King.
De prijzen vinden we hier behoorlijk laag: € 1,50 voor een kop koffie (geen kleintje), 3 grote pizzapunten voor € 8,40, 2 flesjes ice tea € 3. We hebben ook al heerlijke tapas gezien met mooie prijzen.
Er zijn een paar dingen opgevallen: in het centrum vind je geen bekende winkelketens (behalve 3 Starbucks......., waar wij trouwens uit principe niet komen want wij drinken liever koffie op een leuk plekje) en dit is dan ook geen stad om te shoppen. De winkels liggen in de Centros Comerciales, buiten de stad. Wat ook opviel is dat de mensen hier overal erg vriendelijk en behulpzaam zijn, ik zou het alleen fijn vinden als ze Frans zouden praten, wij zitten compleet in een French Flow en dat werkt hier niet. We zijn zo gewend om Frans terug te spreken dat we het moeilijk vinden om het in het Spaans te doen, terwijl we dat wel kunnen (min of meer).
Het weer was geweldig, zon, blauwe luchten, vanochtend vroeg was het al 22 graden, vanmiddag 37. En toch was het prima te doen!

Klik hier voor het vervolg van onze reis