Parijs 2016

 

Maandag, 11 januari 2016
Paris again
Omdat onze paspoorten maar 5 jaar geldig zijn en de Nederlandse Staat alle consulaten wereldwijd zo'n beetje sluit of ze geen paspoorten meer laat doen, zijn we dus alwéér verplicht om met ons vijven naar Parijs te gaan. Bah! Niet dat het zo erg is, maar dit "grapje" kost ons toch elke keer handen vol geld. We moeten allemaal samen naar Parijs rijden, accommodatie zoeken, de stad in en da's een kostbare aangelegenheid. En dan heb ik het nog niet over de enorme kosten van de paspoorten zelf. En waar laten we de foto's maken??? Het foto-apparaat wat voorheen in de ambassade stond, is er niet meer.
René, Emma en ik gaan morgen naar Nederland en we laten daar dan meteen foto's maken, maar Jacky en Mariecke moeten het thuis weer in een pasfotohokje doen, met de lineaal erbij. Hopelijk gaat het goed.

Vandaag kon Jacky eindelijk de afspraken maken bij de ambassade, da's ook weer wat nieuws, je MOET per persoon een afspraak maken en dat kan pas 3 maanden van te voren, op z'n vroegst. Op 3 april hebben we achter elkaar de afspraken gepland.
Ook heeft ze meteen een appartement geboekt, na lang zoeken blijkt de buurt van Disney toch weer het handigst voor ons vijven. We hebben nu een appartement vlakbij het RER station, vlakbij Disney, met parkeerplaats, 2 slaapkamers en een goed contact met de eigenaar.

We blijven er 3 nachten en willen kijken wat Emma en Mariecke de 2e dag willen doen, ik denk misschien een dagje Disneyland. We vallen net in een goedkope periode, de schoolvakanties zijn nog niet volop bezig, dus misschien zou het nog redelijk rustig zijn ook. We zullen zien.

    

    

Zondag, 3 april 2016
Paris again
Vandaag was het zo ver, tijd om naar Parijs te gaan. Nadat we alles in de auto hadden geladen, heel veel bakken met brokken hebben neergezet voor de poezen (Scrufje hebben we tot ons grote verdriet afgelopen woensdag moeten laten inslapen), zijn we om half 10 vertrokken. Het was prima weer om te rijden. Vlak voor Le Mans hebben we even gestopt voor een plaspauze en na Chartres hebben Jacky en ik van stuur gewisseld. Toen was het niet ver meer. Maar wat een mooie route is dit toch, op de péage rijd je door een prachtig landschap.

    

    

Bij de afslag N104 (franciliënne) naar de A4, heeft Emma de eigenaren van het appartement gebeld om te zeggen dat we nog 10 minuten verwijderd waren. Het was heel makkelijk te vinden en toen wij de straat inreden waren zij ook net aangekomen. De auto staat in de ondergrondse parking en we zijn allemaal naar boven gegaan. We hebben een prachtig appartement op de bovenste verdieping met aan alle kanten mooi uitzicht op de gebouwen in Parijse stijl. Het appartement is echt gewéldig!! Heel ruim voor ons vijven, ruime kamers en keuken, en de ijskast lag gewoon vol met allerlei spul voor het ontbijt. Ook in de badkamer lagen heel veel spullen, dit hebben we nog nooit meegemaakt en het is eigenlijk een beetje too much.

    

    

    

    

We zijn weer vertrokken, met de RER, die ligt letterlijk om de hoek, zijn we naar Marne la Vallée gegaan, Disney Village dus. We hebben er een tijd rondgelopen en uiteindelijk gegeten bij de Earl of Sandwich, heerlijk!! Het was gezellig overal, heerlijk weer en we hebben genoten. Rond een uur of 6 hebben we de RER weer terug naar Val d'Europe gepakt, het is maar 1 halte van Disney.

    

    

    

    

    

    

    
ons appartement is op de bovenste verdieping, de 4 linkse ramen

Thuis gelezen, gelaptopt, een bad genomen, etc. We zullen wel op tijd gaan slapen, morgenvroeg moeten we op tijd de trein pakken om naar de ambassade te gaan.

Maandag, 4 april 2016
Pays Bas, Notre Dame en de Hema
Vanochtend stonden we op tijd op want we hadden de afspraken op de ambassade. We moeten nieuwe paspoorten hebben, dat is de enige reden dat we naar Parijs zijn gekomen. Na een lekker ontbijt zijn we met de RER naar station Nation gegaan waar we zijn overgestapt op de metro. We kenden de weg van de metro naar de ambassade nog van vijf jaar geleden. We waren vrij snel aan de beurt en in plaats van dat het 20 minuten per persoon duurde waren we in de helft van de tijd klaar. Maar liefst zo'n € 650 lichter vertrokken we weer.

    

    

We hebben ergens een kop koffie met koek gehad. En....bij de ambassade is geen wc, dus dit was meteen een plaspauze.
Al lopend zijn we door Quartier Latin gegaan, leuke oude smalle straatjes met terrasjes. We hebben een broodje kebab gekocht en Mariecke sushi, welke we in een heel leuk klein parkje hebben opgegeten, met uitzicht op de Notre Dame. Prachtig!!!

    

    

    

Op Île de la Cité zijn we rondom de Notre Dame gelopen en aan de voorkant zijn we naar binnen gegaan om daar ook het rondje te lopen. Het is een prachtige kerk, maar enorm groot. Het was overal gezellig druk maar niet té druk, en het weer werkte ook mee. Het zou regenen maar het was droog, deels zonnig en 19 graden.

    

    

    

Vanaf de Notre Dame zijn we de Seine weer overgestoken naar Hôtel de Ville en toen naar het Centre Pompidou, wat een lelijk gebouw, maar de contrasten en de beelden ervoor zijn wel mooi. We hebben bij Bubble Tea hele vreemde thee (met gummy bears) gehad terwijl Emma, René en ik iets van de Starbucks hadden.
De Hallen liggen hier vlakbij en daar zijn we natuurlijk naar de Hema geweest, ze spreken het hier uit als "Emma", die heeft d'r eigen keten van winkels dus. En wat hebben we gekocht?? Jawel, dropjes!! En Mariecke wat make-up.

    

    

    

We vonden het toen mooi geweest want je loopt toch heel wat kilometertjes. We hebben vanaf Les Halles de RER terug genomen en toen viel me in dat ik vergeten was de "Mapmywalk" app op m'n tablet aan te zetten, dus geen idee wat we vandaag gelopen hebben.
Mariecke's treinkaartje deed het diverse keren niet dus we zijn een beetje creatief geweest om toch door de poortjes te komen.

Thuis in het appartement heb ik even e-mails gecheckt en beantwoord en toen was de verbinding weg. Ze zijn hier, volgens de eigenaren, alles aan het veranderen naar glasvezel dus het werkt niet altijd. Balen voor mij.
Emma en Mariecke wilden nog naar het winkelcentrum dus daar zijn we nog doorheen gelopen, het ligt tenslotte ook om de hoek. We hebben niks gekocht, behalve dan dat hier ook een Hema lag waar we paaseitjes hebben gekocht, 2 betalen, 2 gratis. Altijd fijn!!

Thuis hebben we de gehakttaart die Jacky had gemaakt in de oven geschoven met tomaat en komkommer. Mariecke en Jacky zijn nog even wat ijs gaan halen bij de Monoprix en dat was het voor vandaag.

Dinsdag, 5 april 2016
Parijs op z'n best
Vanochtend zijn we met de RER en metro helemaal naar de andere kant van de stad gegaan. Nou, dan ben je wel een tijdje onderweg. Versailles was het eerste doel van de dag. Toen we daar aankwamen stond er een enorm lange rij om naar binnen te gaan. Ik zag dat er geen rij stond voor de tuinen dus besloten we alleen daar te gaan kijken. We gingen naar binnen om tickets te kopen en stonden daar ook nog zeker een half uur in de rij. Toen we aan de beurt waren kregen we te horen dat tickets voor de tuinen bij te tuinen zelf verkocht werden. Dus, alweer een half uur voor niks staan wachten. Bij de tuinen waren we meteen aan de beurt.
De tuinen vonden we erg mooi, en we boften want de zon scheen. Het paleis zelf werd deels gerenoveerd dus er stonden lelijke schermen omheen, zo jammer. We hebben er een tijd rond gelopen en veel mooie foto's gemaakt. Al met al waren we de hele morgen "bezig" met Versailles. We hebben nog bij McDonalds op het terras in de zon gezeten met koffie en iets lekkers voordat we de metro weer instapten.
Je ziet wel dat sinds de vreselijke aanslagen afgelopen november in Parijs en vorige week in Brussel, dat er veel militairen rondlopen.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

Ons volgende doel was Place du Tertre, Montmartre en de Sacré Coeur. Vanuit de metro zagen we ook nog het orginele Vrijheidsbeeld staan, grappig!
Toen we de metro uitkwamen zagen we nog een McDonalds en besloten we hier te lunchen met een klein menuutje. Hierna zijn we de heuvel opgelopen naar Montmartre. Wat is dit leuk!! Leuke kleine straatjes, winkeltjes, terrasjes, de kunstenaars en natuurlijk een prachtig uitzicht over de stad.
Ook bij de Sacré Coeur was het gezellig, en alweer een geweldig zicht over de stad. We zagen de Notre Dame, Tour Montparnasse en Eiffeltoren. We hebben nog even op de trap in het zonnetje gezeten.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

Hierna liepen we via de trappen naar beneden en zagen, hoera, een Pret a Manger. Dus meteen naar binnen voor 2 lekkere café frappé's en een koek voor René. Jacky en Emma zijn toen nog even wat mooie kaarten van de Eiffeltoren gaan kopen. We hebben hier een tijdje gezeten en zijn toen weer met de metro verder gegaan.
We zijn uitgestapt op de Champs-Élysées en de Arc de Triomphe. We zijn ondergronds naar de Arc gelopen om daar te kijken, o.a. naar het graf van de onbekende soldaat en het zicht naar La Défense en de Grande Arche.

    

    

Aangezien het al laat in de middag was hebben we de RER weer terug genomen naar Val D'Europe. We zijn een uurtje thuis geweest en zijn toen weer naar Disney Village gegaan. Emma en Mariecke hebben eerst wat in de Disney Store gekocht en we hebben gegeten bij de Earl of Sandwich, voorlopig de laatste keer.
In Val d'Europe is Jacky naar huis gegaan en wij met ons vieren het winkelcentrum in waar Emma en Mariecke nog schoenen hebben gekocht.
Thuis hebben we alles ingepakt.
Net als gisteravond hebben Mariecke, Jacky en ik nog wat gekaart. Morgenvroeg vertrekken we weer naar huis.