Cardiff, Wales 2015

 

Woensdag, 4 juni 2014
Wordt het Dublin, Edinburgh, Stockholm, Oslo, Venetië of toch iets anders??
Emma doet dit jaar haar BAC examen en ik had haar al een tijd geleden een stedentripje beloofd, zij en ik samen.
Ze is nog nooit alleen met mij ergens geweest, wel met Jacky. Mariecke is zowel met mij, als een keer met Jacky weg geweest en dus vond ik het nu een mooi moment. Helaas kan René niet met hen alleen weg, té veel beperkingen.

Ik dacht, heel naief, dat Emma wel naar Londen zou willen, maar nee, de dame wilde ergens heen waar ze nog niet eerder was geweest. Maar, niet naar Spanje, terwijl dat vanaf Nantes heel goed te doen is. Bummer. Dus ben ik gaan zoeken, alle steden zijn in Scandinavië zijn bekeken, maar de vluchten waren niet haalbaar. Uiteindelijk bleven Edinburgh en Venetië over. Nadat we op het journaal zagen dat Venetië letterlijk overspoeld wordt door toeristen (beelden van gondel-file op de kanalen), was Venetië definitief van de baan. Daar hebben we geen zin in. Steden in het Verenigd Koninkrijk bekeken, waar kunnen we heen vliegen, en opeens was daar Cardiff. Is het een stad waar genoeg voor ons te doen/zien is? Ja, het zag er zelfs heel leuk uit.

De beslissing hoefden we nog niet te nemen want we moeten wel eerst weten wanneer de vakanties op de universiteit van Nantes zijn. En die vond ik toevallig gisteren op de website. Toch even een mail gestuurd naar Nantes om die data te laten bevestigen. En jawel, het klopt en dus kon ik echt gaan kijken voor de vluchten.
Jacky is vluchten gaan zoeken en vond de beste tijden en prijzen bij Air France. We vliegen op zaterdag 11 april 2015 en komen woensdag 15 april terug. Vier nachten, 3 dagen. Van Nantes naar Amsterdam met Air France en dan met KLM door naar Cardiff. Met voor ieder een koffer van 23 kilo en handbagage van 12 kilo. Dat wordt dus lekker shoppen want heen zullen we niet veel meenemen. Lekkere Engelse levenswaren kunnen dan mooi mee terug!!

Toen meteen het hotel geboekt. Ik had het Best Western Plus Maldron Hotel gevonden, perfecte ligging, goede reviews op Tripadvisor en prima prijzen. We hebben een leuke kamer geboekt met een dubbel en een enkel bed, ontbijtbuffet en een high tea. Ik kan niet anders zeggen dan dat we er weer zin in hebben!

Woensdag, 17 december 2014
Dagtripje kastelen en Brecon Beacons
We denken dat we aan 2 dagen Cardiff genoeg zullen hebben, inclusief shoppen. Het is een compacte kleine stad. Maar omdat we 3 dagen "moeten" opvullen hadden we al het idee om misschien een dagtour te boeken. Emma houdt van kastelen en we houden sowieso van mooie landschappen. En laat er nou een mooie tour bestaan van 2 kastelen en het Brecon Beacons National Park. Emma krijgt als student wat korting, da's mooi meegenomen (als ze haar kaart tenminste niet thuis laat liggen. De tours worden gedaan met minibusjes en ook dat spreekt ons wel aan. Informatie over de tour staat hier.
Voor de rest hebben we nog niet echt naar dit tripje gekeken, maar er valt denk ik ook niet veel te plannen.

Zaterdag, 11 april 2015
Croeso i Gymru
Om 8.45 uur zijn Emma en ik met de auto naar Nantes Atlantique vertrokken. We hadden thuis de boarding passes geprint en hoefden alleen de reistas af te geven. We hebben er lang moeten wachten want er waren veel Fransen die naar CDG moesten en die te laat waren en dus allemaal voor mochten gaan..... We vertrokken van hall 5, gate 51. Het was een klein toestel, met de stoelen 2-2. Wij zaten op de 2e rij. De vlucht was te laat vertrokken en kwam ook te laat aan op Schiphol, we hebben boven de kust wat rondjes gevlogen. De snack bestond uit een lekker broodje met Nederlandse kaas en wat te drinken. Air France/Hop zijn nog steeds goed.
Op Schiphol herkende ik helemaal niks. Wat is het daar veranderd, het leek heel wat maar viel eigenlijk toch wel tegen, alles eten, eten en nog meer eten. En dure winkeltjes. Emma wilde een strawberry gevalletje bij de Starbucks halen dus helaas, ik moest wel..... We zijn in de "foodcourt" gaan eten, van La Place broodjes (zalm en kipsalade) met een lekkere koffie caramel. Ik heb daarna nog wat Nederlandse tijdschriften gekocht voor thuis en toen zijn we naar Gate D6 G gegaan.

    

Het boarden begon te laat maar de vlucht duurde maar 70 minuten. De snack bij de KLM bestond uit een reep met chocola en een sapje.
We vlogen over Londen en omdat het hier onbewolkt was (op Schiphol regende het) konden we alles perfect zien: Greenwich (waar Jacky en ik 2 maanden geleden waren), de Tower en Tower Bridge, London Eye, Buckingham Palace, alle parken, mooi hoor.
En toen landden we op Cardiff Airport, een klein vliegveld. Onze reistas kwam snel en we liepen zo naar de busstop. Het ging allemaal vanzelf, nergens hoefden we te zoeken of vragen. We hebben de 2 retour kaartjes voor de bus gekocht voor £ 12, Emma ging tegen kindtarief (50%) met haar studentenkaart, LOL.

De bus stopte naast het hotel, dat kwam dus mooi uit. Ze zijn nl. het busstation aan het verbouwen. We hebben snel ingecheckt en hebben kamer 1105 op de hoogste verdieping met mooi uitzicht. Een mooie ruime kamer met dubbel bed en enkel bed, mooie badkamer (mét bad), veel voorraad van de koffie/thee etc.
Ik heb alles uitgepakt en Emma heeft even naar huis gebeld. Toen zijn we nog Cardiff ingelopen. Het was bizar en ongelofelijk. Het was natuurlijk zaterdagavond, maar pas rond 19.00 uur. Ik weet niet hoeveel groepen feestgangers we hebben gezien, mannen schaars verkleed als vrouw, ontelbare vrouwen die allemaal half bloot als een stel sloerie's rondlopen, echt Brits...... Jammer dat we geen foto's hebben gemaakt.
We zijn door de winkelcentra gelopen, maar veel was of ging dicht. We wilden bij KFC wat eten en die lag naast de Sainsbury's, dus eerst wat frietjes gegeten en de rest meegenomen. Bij Sainsbury's ging het alarm bij mij af, maar de bewaker zei dat het waarschijnlijk aan mijn tas of zo lag. We hebben wat te drinken en chippen gekocht (en kleintje carrot cake) en na het afrekenen ging het alarm weer af. We hebben alles gecheckt en er bleek nog iets in mijn jas te zitten, beter gezegd, Jacky's jas, die ze waarschijnlijk ook nog nooit eerder heeft aan gehad, haha. De bewaker heeft het eruit geknipt. Vriendelijke mensen!!
Toen terug naar het hotel waar we wat kip hebben gegeten en thee hebben gedronken. En "The Fourth of July" hebben gekeken (I gotta get me one of these).
Op tijd gaan slapen.
In Cardiff is het goed weer, maar met een koude wind, al die blote "dames" hadden het erg koud!!

    

 Zondag, 12 april 2015
Castell Caerdydd en shoppen
Om 7.15 uur ben ik opgestaan. Lekkere bedden, helaas hadden we een stel zuipende Engelse "dames" in de kamer naast ons die om 4 uur vanochtend aan het gillen waren. Ze zijn gelukkig weg.
We zijn naar het ontbijt gegaan, een zeer uitgebreid en goed verzorgd ontbijt. En toen "het dorp in". Het valt ons op dat Cardiff gewoon niet voelt als een stad. We hadden ook niet echt toeristen verwacht maar bij het kasteel liepen Fransen, Nederlanders, Aziaten etc.

    

Via de winkelstraten zijn we naar Cardiff Castle (Castell Caerdydd) gelopen. Eerst zijn we in het winkeltje gaan kijken en toen naar het kasteel zelf. Het was erg mooi. Helaas was het bewolkt maar de zon kwam later uit en dat maakt wel veel uit voor de foto's. We zijn toen de Castle Apartments gaan bekijken, ohhhhh wat waren die kamers mooi. Toen zijn we de muur op gegaan. We bleven maar foto's maken.
Natuurlijk was het tijd voor een theepauze, in het café hebben we wat gedronken en Emma heeft wat dingen in het winkeltje gekocht, een magneet, Welsh woordenboekje en een kaart. Ze spreekt nu bijna vloeibaar Welsh.

    

    

    

    

    

    

    

Daarna zijn we de muur weer op gelopen, zo ver we konden. Mooi, een uitzicht over Cardiff en de heuvels. We hebben al met al zo'n 2 uur rond gewandeld en zo heel groot is het niet eens.
Hierna besloten we om iets te gaan eten, maar we zouden eerst naar de winkel Poundland gaan, daar kost alles 1 pond en we moesten in elk geval thee voor Jacky kopen. Uiteindelijk hadden we 45 artikelen......
Bepakt en bezakt kwamen we buiten en besloten toch eerst terug naar het hotel te lopen. We kwamen langs de Pasty shop en we hebben er wat gekocht: 2 sausage rolls, een cheese-bacon thing en een original Cornish Pasty. We hebben allebei iets opgegeten buiten op hun terrasje, Emma's voeten moesten al een beetje uitrusten.

    

    

In het hotel hebben we even in de bar gezeten omdat onze kamer gepoetst werd. De spullen alvast ingepakt en toen was het tijd om te shoppen. Alles is gewoon open, wel zo fijn. Natuurlijk wilde Emma eerst nog even naar Starbucks, dat moet geen gewoonte worden hoor.....

Emma heeft in het winkelcentrum een mooie bedel gekocht en toen óp naar de Primark. Helaas, geen jasje voor mij gevonden, maar wel topjes. En mooi ondergoed voor Emma. We ware moe van het shoppen en zijn richting hotel gelopen. Maar, wat doen we voor het eten?? Geen zin in een broodje. Emma stelde Yo Sushi voor, als ze tenminste ook iets anders dan sushi hadden. Ze hebben van alles daar en we hebben er lekker gegeten, een beetje sushi (hele lekkere) en allerlei andere dingen. Voor herhaling vatbaar! Rond 18.00 uur waren we weer op de kamer. Even lekker in bad, verslag en Facebook gedaan en verder wat tv gekeken.

    

Maandag, 13 april 2015
Kastelen en een nationaal park
We hadden de wekker gezet op 7.15 uur. We moesten nl. om 8.50 bij het National Museum zijn voor de tour die we hadden geboekt. En natuurlijk wil ik wel eerst ontbijten. Het was weer lekker en ik heb deze keer maar 1 beker koffie gedronken om zo het aantal plaspauze's hopelijk te verminderen.
We liepen om 8.20 naar de afgesproken plek waar we mooi op tijd waren. Er stond nog 1 mevrouw, die bleek ook mee te gaan. We hebben maar even op het busje gewacht. Jan was onze tour guide en haar hubbie John was de chauffeur. We hadden een mooi klein busje en we waren met 9 personen, 4 Canadezen en 3 Amerikanen. We hebben leuke gesprekjes gehad, het was een leuk groepje.
De eerste foto-stop was bij Castle Coch, een mooi kasteel en hoera, de zon kwam zowaar even door. We hebben alleen de buitenkant bekeken. Onderweg naar de 2e stop kregen we veel informatie van Jan, altijd interessant!

    

Het volgende kasteel was Caerphilly Castle, het op één na grootste kasteel in de UK. Het barst er van de Canadese ganzen, overal geschreeuw en poepjes. Leuk!
Ook dit is een mooi kasteel. Jan heeft ons een tour gegeven, maar we hadden ook tijd tussendoor om gewoon zelf te lopen en te kijken. Er staat een "scheve" toren die nóg schever staat dan de toren van Pisa.

    

    

    

    

    

Toen zijn we het nationale park de Brecon Beacons ingereden, mooie bergen, kaal, groen en heel apart. We vonden het mooi. We hebben een paar stops gemaakt, bovenop een berg, bij een leuk en heel smal bruggetje en bij de narrow boats. En overal schapen met nóg meer lammetjes, zo leuk en schattig. Helaas eindigt 85% van die lieve lammetjes als lamsbout of iets dergelijks.

    

    

    

    

    

De lunchpauze was in het plaatsje Brecon. Emma en ik hebben gegeten in het café van een kerk, salade met gerookte zalm en salade met feta en zwarte olijven. We kregen het niet op. Ik vind het altijd leuk om in een kerk te eten, Emma vond er geen fluit aan.
Na de lunch zijn we richting tourist information gelopen waar ik ook een kaart van de Brecon Beacons heb meegenomen. Toen even naar een supermarkt en daarna weer terug richting bus. We hebben wel nog even bij de Costa een muffin gekocht als toetje voor in de bus.

    

    

    

De tour is vervolgd door een ander deel van het park. Ook daar hebben we een mooie foto-stop gemaakt. Daarna zijn we bij het informatie centrum van het park gestopt. Hier hebben we een leuk blik met "zjwiene" erop en clotted cream short bread erin, gekocht. Nog wat schaapjes bekeken en toen weer in de bus. We zijn onderweg nog even gestopt bij schapen en wilde ponies. We hebben de 3 water reservoirs gezien en vervolgens ging de reis terug naar Cardiff, waar we om 17.30 uur aankwamen.

    

    

    

    

    

In Cardiff zijn we nog even naar Sainsbury's geweest voor de koeken (die we in London ook kochten, voor thuis) en wat te drinken. Toen naar de buren Poundland, voor nog 240 zakjes Engelse thee voor Jacky en een enge kleur haarverf voor Mariecke (gisteren blauwe en vandaag roze).
Bepakt en bezakt zijn we naar Yo Sushi gelopen maar het was stampevol en mensen waren aan het wachten. Dus een verdieping hoger bij TGIF gaan eten. Mozzarella sticks en een apetizer to share, ribs en wings. Ohhhhh lekker, maar sodeju, alweer te veel. We hebben nog wat mee naar het hotel genomen.

Thuis gelaptopd en gebadderd. Vroeg naar bed.

Dinsdag, 14 april 2015
Shoppen, nog meer shoppen en cultuur
We hebben vanmorgen uitgeslapen tot iets na 8 uur, wow. We hebben weer een lekker ontbijt gegeten en zijn rond half 10 de stad in gegaan. Binnen 10 minuten waren we weer op de kamer, het waaide best wel en Emma had toch haar sjaaltje nodig.
We zijn langs het station gelopen en toen naar de winkel House of Fraser. Emma had daar deze week dikke, witte, fluffy handdoeken gezien (die wilde ze altijd al hebben) en ze waren 70% afgeprijsd. Dus wij naar binnen. Oh wat een mooie dingen hebben ze daar. Ze heeft 2 grote badlakens gekocht voor nu £ 10 per stuk. Toen zag ik korte broeken, 2 x afgeprijsd en heb ze gepast, en gekocht dus. You can never have too many denim shorts! En ik kan ze in de winter én in de zomer dragen.
Ondertussen begon Emma weer over die handdoeken, zou ze wel of zou ze niet de kleinere ook kopen, en aangezien ze er anders spijt van zou krijgen, heeft ze nu gewoon een mooie complete set.
We hebben daarna even thee gedronken in hun café, ik blijf dat leuk vinden!

    

    

    

    

Het was ondertussen stralend blauw en warm geworden, mooi! We moesten naar Marks & Spencers voor bh's voor Mariecke. Zelf heb ik eindelijk ook passende bh's gevonden voor mijn danig geslonken boobies. Leuke dingen, per 2, met matching knickers. Emma heeft ook nog een setje gekocht en voor Mariecke hebben we ook 6 bh's en 1 onderbroek gekocht. Het is even een investering, maar dan heb je ook wat.

Bepakt en bezakt besloten we terug te gaan naar het hotel om alles terug te brengen. Nog even 1 bh gepast (beviel niet dus die gaat terug) en ik zag dat zowel op mijn bon als op die van Mariecke een set van 2 bh's teveel was gerekend, bummer. Dus moesten we weer met de zooi terug.
Maar we hebben eerst geluncht bij Five Guys, op een trapje in de zon bij de Brewery Quarter, een kleine bacon-cheese burger, een BLT en een kleine friet, nou ja, klein, sodeju.
Vervolgens naar Customer Service van M&S. Ze deden nergens moeilijk over, ik kreeg het teveel getelde bedrag terug en de bh's met bijpassende knickers die ik niet wilde, werden ook netjes teruggenomen. Gelukkig maar!
Toen wilde Emma nog naar de Primark, ook voor knickers en we hebben er ook nog 3 voor Mariecke meegenomen en Emma vond ook een spijkerbroek en een zwembadlaken.

Het leek ons het beste om de boel weer naar het hotel te brengen maar Emma was erg moe in de voeten, dus hebben we op een bankje in de zon een ijs van McDo gegeten (ik tenminste) en Emma wat gedronken van de Burger King. Toen bedachten we ons dat we beter meteen naar het National Museum Cardiff konden gaan, we bleven anders heen en weer lopen. Daar aangekomen konden we de zakken en tassen gelukkig in een locker doen, da's handig!

    

    

    

    

We zijn boven begonnen bij de schilderijen, ik heb zelden zo veel mooie dingen in een kleine ruimte gezien, veel Monet, Cézanne, Pissaro, een Van Gogh en nog wat schilders die ik goed vind.
Beneden thee gedronken in het café en we hebben een Berliner Bol (aka een doughnut) gedeeld. Toen het Natural History deel gedaan, mooi. En het was overal lekker rustig. En zo fijn dat musea in de UK gewoon gratis zijn.

    

    

    

    

Op de terugweg zijn we nog een stukje langs het kasteel gelopen en hebben we in een Welshe winkel gekeken, ze hadden helaas niet de tassen die Emma zocht.
Terug "even" de Waterstones in waar Emma weer een paar boeken heeft gekocht (de stand staat nu op 10 boeken). En toen echt terug naar onze kamer.

    

    

    

We hadden nog de voucher voor afternoon tea in het hotel dus dat kon alleen nu nog. We zaten lekker en kregen een mooie verzameling van hapjes: 2 soorten sandwiches, scones met jam, boter en room, doughnuts, diverse soorten koekjes, verse aardbeien, lekkere chipjes, al met al hadden we onze buik vol.
We hebben voor morgen een wake-up call geregeld en hopelijk zijn we op tijd op.

    

Alles ingepakt en oef, de tassen zitten vol. En zwaar! Kijken of dat morgen lukt om ze de bus in te krijgen.
Om 20.45 uur lag Emma al in bed (hè??), moe! Morgen weer een vermoeiende reisdag.

Woensdag, 15 april 2015
Een hele lange reisdag
We zijn om 6.10 uur opgestaan. Snel aankleden en naar het ontbijt. Gelukkig hebben we toch nog prima kunnen ontbijten. Om 7.05 zijn we met de zooi naar onder gegaan, uitgecheckt en naar de bushalte om de hoek. Wat een bof, de bus kwam er net aan. En een half uurtje later waren we op het vliegveld. Het was ontzettend mistig.
We hebben de reistassen afgegeven (elk 20 kilo), we kregen wel nieuwe boardingpassen want ze hadden een groter vliegtuig ingezet en dus kregen we andere plaatsen, op rij 20 i.p.v. rij 7.
We hebben eerst wat gedronken en een Welsh cake gedeeld, om te proberen. Dit leek op een platgeslagen scone met wat kaneelsuiker erop.
Toen we door de security konden hebben we in de terminal zitten wachten, Emma heeft nog 3 boeken gekocht (13 in totaal deze vakantie).
De vlucht naar Amsterdam duurde maar 55 minuten en vervolgens moesten we 3 uur wachten op Schiphol. We hebben wat gegeten bij Sbarro (hoera, Emma heeft eindelijk haar pizza op) en een magneet met tulpen gekocht. En toen weer wachten.......

    

    

    

De vlucht naar Nantes was een half uur vertraagd, eerst waren we op een passagier aan het wachten, die niet kwam, en toen nog eens omdat het qua verkeer druk was. Balen. Het vliegtuig was ontzettend leeg en ik ben achter Emma aan het raam gaan zitten. Veel kunnen zien, ook de Arc de Triomph en Eiffeltoren in Parijs. En heel veel velden bloeiend koolzaad.

    

    

We kwamen helaas dus ook te laat aan in Nantes (vluchtduur 1 uur 10 minuten), de reistassen van de band geplukt en naar buiten. Het was maar liefst 27 graden!!! Met de ramen open naar huis gereden waar we om 18.30 uur aankwamen. Moe, na 11½ uur onderweg te zijn geweest om een pisstukje af te leggen.

Epiloog
Cardiff is niet echt een bestemming waar je aan denkt bij een stedentrip. Emma wilde graag ergens naar toe waar ze nog niet geweest was. Ook is de keuze afhankelijk van vliegbestemmingen vanaf Nantes, want om voor een paar dagen 5 uur naar Parijs te rijden, nee dat zien we niet zitten. Lang leve de samenwerking tussen Air France en KLM, anders was Cardiff ook niet mogelijk geweest.
Cardiff is een leuke plaats. Stad is een groot woord. Alles is lopend te bereiken, dat scheelt ook in openbaar vervoerkosten. Ook niet onbelangrijk, de transfer van vliegveld naar de stad is goedkoop en heel goed geregeld, elke 20 minuten ging er een bus, en je bent zo in het centrum. Cardiff voelt niet als een stad, meer als een plaats.

Cardiff Castle vonden we allebei ontzettend mooi!! Verder is het National Museum Cardiff zeker een bezoek meer dan waard. We hebben verder best veel geshopt en gewoon rondgelopen, heel veel bezienswaardigheden zijn er niet in de stad zelf. Maar dat gaf ons een excuus om een tour te boeken en zo ook nog wat meer van Zuid Wales te zien en leren. De tour was geweldig!
Cardiff Bay hebben we uiteindelijk toch niet gedaan, we hadden er niet zo'n zin in.

Het hotel was ook ontzettend goed, mooie ruime kamer, geweldig ontbijt en de ligging kon eigenlijk niet beter, naast de bushalte en in het centrum.
Wel is het overal (vooral eten) duur, zeker nu de Pond-Euro koers zo ongunstig is voor ons.

Wij hebben een hele leuke vakantie gehad, het was gezellig, Emma vond het blijkbaar vermoeiend want ze lag elke avond vroeg in bed (LOL).