Tenerife 2019

Woensdag, 7 februari 2019
Terug naar Château Guibert
De wekker stond op half zeven. Onze koffers hadden we op Tenerife al laten doorlabelen dus we hoefden alleen maar door security. Tijd zat. We hebben allebei slecht geslapen. Toen we alles bij elkaar hadden vertrokken we naar security. Madrid is echt een heerlijk vliegveld, goed georganiseerd en mooi. Veel winkels en eettenten, maar wij deden ons ontbijtje weer bij de MacDo. Toen de gate op de borden kwam zijn we daarheen gelopen. Bij het omboeken hadden ze ook onze stoelen voor deze vlucht verplaatst, van rij 6 naar rij 26. Gelukkig maar, voorin is alles vol en wij hadden weer alles leeg om ons heen.

    

De vlucht duurde maar een uur en landde op tijd. De bagage duurde nog even maar ter animatie liep er een werkhond rond om alle koffers te snuffelen, leuk. En mooi dat er 3 koffers werden uitgepikt. Niet die van ons uiteraard.

Izipark gebeld, die kwamen ook meteen. Heerlijk rustig op de weg dus rond 12:00 uur waren we weer thuis. Genoten van twee weken heerlijk niks moeten, nu helaas weer een jaar wachten. De plannen zijn al bekend!

Dinsdag, 6 februari 2019
Bergen van Anaga en naar Madrid
Jacky had gisteren al gezien dat het waarschijnlijk nog een dag mooi zou zijn. Onze vlucht naar Madrid zou pas om 19:00 uur gaan dus we besloten alsnog de bergen van Anaga in te gaan. Tijd zat!
We vertrokken rond 10:00 uur uit het appartement en reden richting La Laguna. Wat ons meteen bij het opstaan al was opgevallen was dat het enorm heiig was, we konden echt niet ver kijken. Bizar, en uiteraard betekent dat dat we op de miradors niet veel kunnen zien, maar toch......

We reden om La Laguna heen en daar gingen we weer, berg op en honderdduizend bochtjes. We hebben gestopt bij de diverse miradors, nu al was het mooi, hoe geweldig zal het dan zijn als het zicht wel goed is! Deze kant van de bergen is vrij donker door de bomen, allemaal kromme bomen, heel apart. Er zijn heel veel wandelroutes, maar te donker voor ons. We lopen niet graag in een bos.

    

    

    

Een van de zijwegen naar de kust zijn we een stukje gereden, tot het eerste uitkijkpunt. Een smalle weg en ik vond het wel eng. Toen we stonden te kijken kwam de lijnbus langs....., pffff je zal hem maar tegenkomen op een haarspeldbocht.
Jacky had de auto gelukkig al gedraaid dus we reden weer terug. De andere kant van de bergen waren mooier, hele spitse bergen en geen bossen maar meer struiken. Heel ruig, prachtig!

    

    

Uiteindelijk kwamen we in San Andrés aan de zuidkust. Hier ligt het bekende strand van de een of andere reclame op tv voor Tenerife. We zijn even naar het uitkijkpunt gereden voor wat foto's.

    

We waren toen eigenlijk wel klaar en dus zijn we maar naar het vliegveld gereden. We reden nog even verkeerd, maar we hadden toch genoeg tijd. Auto ingeleverd en toen zijn we ergens gaan zitten met koffie en een schnebbelke met meringue (heerlijk!). Jacky ging naar de wc en de lange broek aandoen terwijl ik zat te wachten. En het duurde maar en het duurde maar. Toen hoorde ik haar opeens roepen "Renée, kom snel". Ik snapte er niks van. Wat bleek, ze was bij de Iberia balie gaan vragen of we misschien op een vroegere vlucht meekonden, en ja, dat kon. Maar we hadden toen nog maar 10 minuten om in te checken, pfff, rennen dus. We hadden stoelen helemaal achterin het toestel gekregen, fijn, er was daar heel veel vrij dus we hadden extra plaats. Altijd fijn!
Vanuit het vliegtuig was de Teide nog mooi te zien. Het leek wel Saharazand wat in de lucht zat (Keetie dacht dat ook). Op het vasteland zagen we veel sneeuw op bergen, mooi.

    

Tja, en toen waren we om 18:00 uur in Madrid i.p.v. om 23:00 uur. Oh wat fijn! We moesten even zoeken waar het terminal hotel was maar vonden het op zich wel makkelijk.
Grote kamer met alles erop en eraan.
We zijn in de terminal een hapje bij MacDo gaan eten en toen weer naar de kamer. En vroeg naar bed.

Maandag, 4 februari 2019
Thuis in de zon
Vandaag was het zowaar helemaal blauw. Jacky was nog niet helemaal in orde maar het ging wel beter dan gisteren. We besloten gewoon weer thuis te blijven, lekker rustig aan, opruimen, inpakken. En we hebben redelijk wat uurtjes in de zon op het terras gezeten, lekker hoor!
Doordat Jacky toch wat gegeten en gedronken had, werd ze 's avonds weer ziek en kwam het er weer uit. Hopelijk is het morgen helemaal over.

Zondag, 3 februari 2019
Ziek
Toen ze opstond was het nog redelijk, maar al snel daarna was Jacky ziek. Ze is de hele dag zo'n beetje bezig geweest met op en neer lopen naar de wc en we hebben geen idee waar dit van zou kunnen komen. Gelukkig hadden we toch niks willen doen (de bergen liggen so wie immer in de wolken). Hopelijk voelt ze zich morgen wat beter!

Zaterdag, 2 februari 2019
Costa Adeje
Het was weer bewolkt en we hadden besloten naar Costa Adeje te gaan, heen via de autobaan, terug via de bergen bij Santiago del Teide. We hebben rustig aan gedaan en vertrokken pas na 10 uur. Het was vandaag eens lekker rustig op de weg. De hele zuidkant van het eiland was strak blauw maar het was heel heiïg want Gran Canaria was in geen velden of wegen te bekennen.
Hoe verder we kwamen richting de toeristenplaatsen, hoe bewolkter het weer werd.
We vonden makkelijk een parkeerplek in de beste parkeergarage van Spanje, ruim en ook goed verlicht! We hadden allebei ons vest/trui nog aan, maar het bleek niet koud en dus liepen we al snel in topje. Het luxere deel van de boulevard vonden we toch wel te duur voor ons dagelijkse teske café con leche, dus omgedraaid en de andere kant op gelopen. Heerlijke koffie gedronken voor meer als de helft goedkoper. We zijn niet "nei", maar we worden niet graag genaaid. Verder gelopen totdat we zin hadden in een hapje en we toevallig bij de McDo waren. We hebben een menuutje gedeeld, was prima. Ook hier trouwens, net als in Benidorm, massa's Britten die geen enkel woord Spaans (proberen te ) praten. Blegh.

Weer teruggelopen maar nu langs het complex waar Jacky en ik in 2003 een weekje hebben gezeten. Dat zouden we nu echt nooit meer doen.
Teruggereden via de autobaan weer, want de bergen lagen compleet in de wolken en daar had Jacky geen zin in. Onderweg nog even de sticks de queso en floopys gehaald. Voor strakjes.
Geen file vandaag bij Santa Cruz / La Laguna, waaaaattttt????
Thuis lekker buiten gezeten in de zon op het terras, NOT. Zwaar bewolkt, nog steeds.

We zijn nu klaar met Tenerife, alles gedaan/gezien wat we wilden doen/zien, alles behalve de bergen van Anaga, die hebben we überhaupt nog niet uit de wolken gezien. We hebben er nog 2 dagen de kans voor, zo niet dan blijven we 2 dagen thuis.

Vrijdag, 1 februari 2019
Piramides in Güímar en weer wat lava
Het was vanochtend zowaar blauw boven het eiland, wolken hingen wel boven de zee, dat dan weer wel. En ze kwamen richting land. De bergen aan de oostkant zou het hem ook vandaag niet worden. We besloten naar de Pirámides de Güímar te gaan, maar wel via de bergweg vanaf La Esperanza.
Omdat we nu voor het eerst geen wolken hadden om de Teide, reden we even door tot het uitkijkpunt zodat we zowel de berg als de kustplaatsen konden zien.

    

Toen reden we via een andere bergweg naar beneden aan de kant van Güímar, een mooie weg en we zagen vandaag zowaar Gran Canaria in z'n geheel en niet alleen de topjes boven de wolken.
De Pirámides waren makkelijk te vinden en we hadden het laatste parkeerplekje, er stonden maar liefst vier bussen (bleken schoolreisjes te zijn). Het was gelukkig toch niet druk. Eerst even een tas koffie gedronken in het cafetaria en toen alles gaan bekijken. De expositie bleek héél erg interessant! In de hele wereld zijn ontzettend veel piramides, we kennen eigenlijk alleen die in Egypte en in Zuid/Midden Amerika, maar er zijn er ook in de USA, Ierland en Engeland. Die zien er wel wat anders uit, maar ze zijn eigenlijk hetzelfde. Ze zijn om de zon te eren.
Ook was een deel van de expositie over de ontdekkingsreizen over de Atlantische oceaan, met welke boten ze dat deden en welke routes door wie genomen werden, ook interessant.

Toen naar buiten, we zagen de Pirámides liggen en liepen de botanische tuin in, er stonden prachtige planten, de Pirámides zijn niet groot, maar het bleek mooier dan ik van boven had verwacht. We konden er omheen lopen via de tuinen. Er stonden ook overal borden met uitleg, ook de moeite waard. Al met al, fijn dat we er zijn geweest.

    

    

    

    

    

 Van hier reden we naar El Puertito de Güímar, om te wandelen in El Malpaís. Een lavaveld aan zee. Het was er mooi, anders weer dan op de Teide, de zee klotst tegen de zwarte lava aan en aan de overkant zagen we Gran Canaria. Ik vond het pad wel "riskant" lopen, makkelijk om je enkel om te zwikken of zelfs te breken. Allemaal losse stenen of hele scherpe vaste stenen. We besloten op een puntige lavasteen ons broodje te eten. Lava is heel erg scherp en je moet uitkijken dat je je kleren niet kapot trekt. Maar wat zaten we weer op een heerlijke plek! Zon, zee en stilte. En een lekker broodje eiersalade natuurlijk.
Omdat ik het toch wel riskant vond, zijn we terug gelopen. El Puertito zelf stelde niks voor dus we zijn weer vertrokken.

    

    

    

Onderweg naar huis toch nog even langs een Lidl voor de floopys en stick de queso, we kunnen geen dag zonder, LOL.
En jawel, we stonden alwéér in de file. En jawel, onze kant van het eiland was alwéér bewolkt.
Salade en souvlaki's vanavond. Met verse avocado's van Maria die er weer een stel binnen heeft gelegd.

Donderdag, 31 januari 2019
Santa Cruz
We denken dat het elke dag bewolkt zal blijven, nou ja, we zullen de meeste dingen van ons lijstje wel kunnen doen, behalve de bergen aan de oostkant van het eiland, heel erg jammer.
Ook vandaag vertrokken we pas laat, naar Santa Cruz deze keer. Op de autobaan ter hoogte van La Laguna rijden we elke keer in de wolken, heel bizar want zo hoog ligt dat helemaal niet. Ook nu dus weer, maar even verderop was het aan het opklaren. Zo'n vreemd weer als hier heb ik nog nooit gezien.

We hebben de auto geparkeerd in het winkelcentrum waar de Primark ligt. Eerst daar even naar de enorme Carrefour voor wat chocola en toen naar de Primark. Twee leggings voor Mariecke en eentje voor mezelf gehaald. Dat zijn toch de fijnste voor thuis, en maar € 3 per stuk.

Jacky had een wandeling door de plaats uitgestippeld van zo'n 6 km. Ik had al pijn in m'n rug toen ik opstond dus het ging niet heel lekker. We hebben ergens koffie gedronken en ik heb maar meteen een Iboprofène genomen (heeft niet geholpen).
We liepen verder maar we vonden het allebei een hele vreemde plaats, niet gezellig, geen mooie oude gebouwen, raar.
We kwamen toen opeens bij de "Afrikaanse Markt", dat zag er leuk uit. We zijn nog bij een prak geweest en uiteindelijk besloten we wat te gaan eten bij de Burger King, die ze aan het verbouwen waren..... Maar, de Kentucky lag er vlakbij en daar had ik meer zin in. Ik heb me in het Spaans gegooid met verschillende dames daar, een van hen sprak zó snel dat er alleen maar "blablabla" uitkwam. No problema, ik kom er wel uit.
We hebben op het terras buiten lekker zitten eten en meteen effe uitrusten.

    

    

    

    

Hierna gingen we richting de zee, veel industrie totdat we bij het Audotorio uitkwamen, een gebouw van Cesar Manrique (zijn we fan van), een oud kasteeltje en een kunstwerk van Manrique. En laat nou net de zon uitkomen! Dat was eigenlijk wel het mooiste van heel Santa Cruz.

    

    

    

Terug naar de auto en natuurlijk stonden we op het vaste punt weer in de file. Elke dag opnieuw daar. Vlakbij huis besloten we toch nog even bij onze Lidl donuts te halen, zoooooo lekker.
Rond vijf uur waren we thuis.
Vanavond eten we gebakken erpeltjes, vlees en een salade. Er zal wel weer over blijven.

Woensdag, 30 januari 2019
Zon boven de wolken
Toen we opstonden en het licht was, zagen we dat de wolken op het terras hingen. Nou ja zeg. Je gaat toch naar de Canarische Eilanden voor het goede weer?? Nou ja, we laten ons niet gek maken en deden rustig andere dingen. En op een gegeven moment begon het wat op te trekken dus, laten we maar de berg op gaan, gegarandeerd dat het daar wel zonnig is.

Dus, via La Orotava zijn we omhoog gereden, veel bochten en we zaten achter een bus. We besloten om meteen te gaan kijken bij de wandeling waar het afgelopen zaterdag zo poepdruk was. Het was ook nu druk, dus daar hadden we geen zin in. We zijn doorgereden naar Mirador de las Narices del Teide. Er was een parkeerplek vrij en het uitzicht op de Teide was mooi. We zijn gaan wandelen aan de andere kant van de weg. Eerst een heel klein stukje door het lavaveld, indrukwekkend maar wel moeilijk lopen, ondanks dat het een "pad" was. Je moet constant naar beneden kijken. Dus weer terug naar de parking.

    

    

    

Een stukje terug langs de weg konden we een ander pad nemen, ook eerst door het lavaveld en naarmate we dichter bij de bergen kwamen veranderde het landschap; bomen, struiken, een inheemse plant, het was er schitterend. We liepen een stuk langs de bergen totdat we een steen zagen om ons broodje te eten. En genieten, van de schoonheid, van de stilte en van de zon.

    

    

    

    

    

    

Hierna liepen we terug naar de auto. Er was nog een wandeling die we wilden doen, maar er was geen parkeerplaats vrij, jammer. Omgedraaid en terug door het park omdat we wilden kijken of we bij de parador een teske koffie konden drinken. Hoera, we vonden zowaar een parkeerplek, er was niks vrij op het terras en om te mogen plassen moest je € 1 per plasje betalen. Nou, dacht het toch niet. Struikjes en rotsen genoeg en we spreken uit ervaring!

    

    

We wilden heel graag proberen de Arco de Igueque alsnog te vinden.
We konden er weer makkelijk parkeren, het was helemaal leeg. We wisten nu dat we het pad door moesten lopen tot bovenaan en jawel, daar was de arco. Niet zo'n grote, maar deze was van lava. Je kon mooie foto's maken met de Teide er doorheen. Jammer dat de zon nu pal van voren stond, maar we klagen niet. We hebben ieder nog een half broodje gegeten op de terugweg.

    

    

    

    

We reden de route naar La Esperanza en zo naar de autobaan, dat ging sneller dan vanmorgen. We zijn nog even naar een nieuwe grote Mercadona geweest en toen naar huis waar we na 17:00 uur aankwamen.

We eten weer salade en gebakken erpeltjes. Nog een heerlijke donut van de Lidl, en toen aan de laptop voor het verslag en dergelijke.
We zien trouwens dat het bij alle eilanden slecht weer is, we zien van Gran Canaria en La Gomera ook alleen de toppen er bovenuit steken.

Klik hier voor eerdere dagen van onze reis